ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με την Υφυπουργό Οικονομικών συναντήθηκαν στην Αθήνα μέλη του ΣΑΔΧ | Κ. Παπανάτσιου: «Τα επαγγελματικά έξοδα των ασφαλιστών θα αντιμετωπίζονται πλέον ως έξοδα» | Το ΕΒΕΧ εκπροσώπησε στην συνάντηση το μέλος της ΔΕ του φορέα και Γ.Γ. του ΣΑΔΧ, Δ. Μουντάκης.

Την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου εισοδήματος ειδικά για τον κλάδο των ασφαλιστών εισφορών, διεύρυνση των κριτηρίων υπολογισμού επαγγελματικών εξόδων και δημιουργία επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού ζητά μεταξύ άλλων με υπόμνημα που κατέθεσε στην Υφυπουργό Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανατσιου, ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων.

Την ενέργεια αυτή του  ΣΑΔΧ την οποία  έχει υπό την αιγίδα του το Επιμελητήριο Χανίων συνυπογράφουν και οι συνδικαλιστικοί σύλλογοι από το Ρέθυμνο, τις Σέρρες, την Καβάλα καθώς και η Ένωση Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Κεντρικής Ελλάδας.

Το Υπόμνημα παρέδωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής 29 Ιουνίου στην Υφυπουργό στην Αθήνα το μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΒΕΧ και Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων κ. Δημήτρης Μουντάκης, ο πρόεδρος του ΣΑΔΧ κ. Δημήτρης Σκιτζης και το επίσης μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου και Φοροτεχνικός κ. Έφη Σγουράκη.

Οι εκπρόσωποι του ΣΑΔΧ ανέλυσαν στην κ. Υπουργό το περιεχόμενο του Υπομνήματος επισημαίνοντας ότι ο κλάδος φορολογείται βάσει πραγματικών δεδομένων, ελάχιστα από τα έξοδα δικαιολογούνται ως δαπάνες, ενώ φορολογία και εισφορές αγγίζουν το 75% του καθαρού εισοδήματος οδηγώντας σε «αργό θάνατο» τον κλάδο.

Η κ. Παπανατσιου με την σειρά της υποσχέθηκε να εξετάσει άμεσα τα αιτήματα τους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνουν σημαντικές αλλαγές.

 

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

Αναλυτικά στο υπόμνημα του ΣΑΔΧ αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

  • Ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης ανέκαθεν δηλώνει το 100% των εισοδημάτων του, άρα φορολογούμαστε βάσει πραγματικών δεδομένων
  • Αν και θεωρούμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες, αμειβόμαστε από τις ασφαλιστικές εταιρείες με προμήθεια βάσει σύμβασης διαμεσολάβησης και λαμβάνουμε μια φορά το έτος εκκαθάριση του συνόλου των εισοδημάτων μας .
  • Λόγω της Φύσης της εργασίας έχουμε επαγγελματικά έξοδα εκ των οποίων ελάχιστα δικαιολογούνται σαν δαπάνες, με συνέπεια να μην μπορούν να εκπέσουν .
  • Αθροιστικά φορολογία και εισφορές ξεκινούν από 55% και φτάνουν μέχρι 75% του καθαρού εισοδήματος. Αυτό ισοδύναμε! με αργό θάνατο του επαγγέλματός μας. Μπορεί να αντέτι ένας επαγγελματίας να πληρώνει επί σειρά ετών αυτές τις επιβαρύνσεις; Τα χρήματα που περισσεύουν αρκούν για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του; Είναι δεδομένο ότι σταδιακά θα δημιουργηθούν οφειλές προς το δημόσιο οι οποίες θα καταστούν μη εξυπηρετούμενες αν τύχει και κάτι απρόβλεπτο.

Ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανιών ζητά να ισχύσουν τα κάτωθι:

  • Καθιέρωση αφορολογήτου ορίου εισοδήματος ειδικά για τον κλάδο των ασφαλιστών όπως ακριβώς ισχύει και για τους μισθωτούς – συνταξιούχους για τους λόγους που αναλύουμε παραπάνω.
  • Καθιέρωση ανώτατου ορίου φορολόγησης και ασφαλιστικών εισφορών αθροιστικά, δεδομένου ότι αποτελούν επιβαρύνσεις που αφαιρούνται από το πραγματικό εισόδημα και δεν πρέπει να υπολογίζονται μεμονωμένα. Προτείνουμε να ισχύσει, για το συνδυασμό καθαρού φορολογητέου εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών, πλαφόν επιβαρύνσεων 40% μέχρι ποσού 30.000€ και 50% από 30.000€ και άνω.
  • Διεύρυνση των κριτηρίων υπολογισμού επαγγελματικών εξόδων, ούτως ώστε να μπορούμε να δικαιολογούμε έξοδα παράστασης πελατών.
  • Να δοθεί η δυνατότητα αγοράς επαγγελματικού οχήματος για τον κλάδο μας, δεδομένου ότι οι μετακινήσεις είναι απαραίτητες για τη δουλειά μας.
  • Δημιουργία επαγγελματικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού μέσω του οποίου ο διαμεσολαβητής θα μπορεί να εξυπηρετεί και να συνεχίζει απρόσκοπτα την επαγγελματική του δραστηριότητα

Βέβαιοι ότι θα τείνετε ευήκοον ους στα αιτήματά μας, υποβάλλουμε τα σέβη μας.