ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με την συμμετοχή του ΕΒΕΧ | Η Γενική Συνέλευση του Insuleur στις Βρυξέλλες | Δύο Έλληνες στο νέο ΔΣ του δικτύου.

Δύο Έλληνες Επιμελητηριακοί εκπροσωπούν τη χώρα μας στο νέο ΔΣ του Insuleur (Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ) που πραγματοποίησε προ ημερών την Γενική Συνέλευση του στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

Την προεδρία του Δικτύου αναλαμβάνει για τον επόμενο χρόνο η Μάλτα, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ε. Μυρσινιάς και το μέλος της ΔΕ του Επιμελητηρίου Ζακύνθου Ν. Τσίπηρας θα εκπροσωπούν στο νέο ΔΣ την Ελλάδα που τον τελευταίο χρόνο είχε τη προεδρία του δικτύου.

Παραδίδοντας τη προεδρία του Insuleur ο απερχόμενος πρόεδρος Γ. Μπενέτος αναφέρθηκε στις δράσεις της Ελληνικής προεδρίας επισημαίνοντας την υποστήριξη της πρωτοβουλίας της Επιτροπής των Περιφερειών για την έκδοση  γνωμοδότησης σχετικά με την επιχειρηματικότητα στα νησιά, την συμμετοχή στον τριμερή διάλογο για την κρουαζιέρα στην Μεσόγειο μετά από πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στον αγώνα για διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα Ευρωπαϊκά Νησιά, έστω και για λόγους δημοσιονομικούς αφού το καθεστώς αυτό καταργήθηκε σταδιακά στην Ελλάδα (Ψηφίσματα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής).

Επίσης ο κ. Μπενέτος αναφέρθηκε στην συμμετοχή στο έργο INNOVAGRO (ADRION) που μόλις εγκρίθηκε και στοχεύει στην ανάπτυξη γεωργικών clusters στην μακρο-περιφέρεια Ιονίου Αδριατικής, συμπεριλαμβανομένων των Νήσων της περιφέρειας.

Στην Γενική Συνέλευση το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Σπύρος Παπακαστρίτσιος εκπροσώπησε τον φορέα ενώ παρευρέθηκε και ο β Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης με την ιδιότητα του ως π. Οικονομικού Επόπτη του Insuleur.

Ο κ. Παπακαστρίτσιος συνομίλησε με το μέλος της τεχνικής επιτροπής του Insuleur Γιώργο Ασωνίτη και μέλη της νέας Διοίκησης του Insuleur στους οποίους μετέφερε πρόταση της Διοίκησης του ΕΒΕΧ για την πραγματοποίηση συνεδρίου εναλλακτικού τουρισμού στο άμεσο μέλλον στα Χανιά η οποία και έγινε αποδεκτή.

Η εκδήλωση

Η εκλογή νέου ΔΣ που ήταν ομόφωνη έγινε αμέσως μετά την δημόσια ακρόαση που διοργανώθηκε από το Insuleur στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας.

Κύριο θέμα της εκδήλωσης η βιώσιμη κινητικότητα και ο τουρισμός ως κινητήριοι μοχλοί για οικονομική ανάπτυξη στα Ευρωπαϊκά νησιά και έγινε σε συνδιοργάνωση του Δικτύου και του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Όπως τονίστηκε η υιοθέτηση ενός “πράσινου” αναπτυξιακού μοντέλου των ευρωπαϊκών νησιών έχει ζωτική σημασία για την οικοδόμηση βιώσιμου μέλλοντος και ανταγωνιστικής τοπικής οικονομίας. Καθώς οι μεταφορές είναι υπεύθυνες για το 23% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι νησιωτικές κοινότητες θα πρέπει να επιδιώξουν τη σταδιακή μείωση των μέσων μεταφοράς με βάση τα ορυκτά καύσιμα και να υιοθετήσουν καινοτόμες λύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 60 συμμετέχοντες, εκπρόσωποι νησιωτικών επιμελητηρίων και φορέων δημόσιων αρχών, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών ενώσεων και φορέων τουρισμού, ενέργειας και μεταφορών.