ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέσα από τη συνεργασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων νέοι δρόμοι ανοίγονται για την τοπική οικονομία | Επισημάνσεις σε επιστημονική ημερίδα στο ΕΒΕΧ.

Η συνεργασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κρήτης θα ανοίξει νέους δρόμους στην προσέλκυση επενδύσεων και στην τοπική Οικονομία γενικότερα. Αυτό τονίστηκε κατά την διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής 20 Απριλίου στην αίθουσα διαλέξεων 4ου ορόφου του ΕΒΕΧ, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Agder και το Επιμελητήριο.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε στην αγγλική γλώσσα και είχε θέμα «Days of Innovation 2018”, διακεκριμένοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στην έρευνα και τις καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στην μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από το Πανεπιστήμιο Agder και στην δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας  στα Χανιά και την Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έγινε γνωστό το Πολυτεχνείο Κρήτης με το σύστημα που αναπτύχθηκε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) και ήδη χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ και την Ελλάδα γίνεται διάγνωση καρκίνου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕΧ

Σε χαιρετισμό – μήνυμα  ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Αντώνης Ροκάκης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Το θέμα της σημερινής εσπερίδας είναι τόσο σημαντικό για το σύγχρονο επιχειρείν, όσο και ευρύτερα για τον κοινωνικό μας ιστό. Καινοτομία: μία έννοια συνυφασμένη με την εξέλιξη, την αρμονική μετάβαση από το παλιό στο νέο και την πρόοδο.

Δυστυχώς η χώρα μας, υστερεί σε αρκετές πτυχές της καινοτομίας, αν και τα τελευταία χρόνια αρχίζει να παρουσιάζει μια ελπιδοφόρα άνοδο. H γραφειοκρατία, η ελλειπής χρηματοδότηση από πλευράς κράτους στην έρευνα και την ανάπτυξη, εμποδίζουν την γρήγορη εξέλιξη αφήνοντας τη χώρα μας πίσω σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, το βασικότερο πρόβλημα έγκειται κυρίως όχι στην ιδέα, αλλά στην πρακτική εφαρμογή της.

Τα ανώτατα ιδρύματα αποτελούν μήτρες δημιουργικότητας ενισχύοντας την έρευνα, το Επιμελητήριο δε, ως ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας της επιχειρηματικότητας, οφείλει να είναι ο δίαυλος που θα διασυνδέει την καινοτόμο ιδέα με τη βιομηχανία και το επιχειρείν γενικότερα.

Και αυτό το ρόλο είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε!

Ας ξεκινήσουμε να δημιουργούμε το δικό μας success story!» κατέληξε ο κ. Ροκάκης.

Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία του κ. προέδρου του ΕΒΕΧ στην αγγλική γλώσσα.

«Good afternoon Ladies and Gentlemen, Dear Professors and guests,

I welcome you in our town and especially in Chania Chamber of Commerce and Industry today’s event.

The reason we are here today is important enough for modern business, so as for our society. Innovation: an idea   concerning   evolution, progress and the transition from the past to the future.

Unfortunately, our country is lagging behind in several aspects of innovation, although in recent years a significant improvement has been taking place.

Bureaucracy, inadequate state funding for research and development prevent rapid development of our country concerning innovation sector, in addition with other European countries. However, the basic problem and the main concern is not the idea itself, but the practical application of it.

Higher education institutions are creative matrices for research. On the other hand, the Chambers of Commerce and Industry, as the ultimate body of entrepreneurship ,  must be the channel that will connect the innovative idea to industry and business in general.

And this role we are ready to undertake and complete.

Let’s start making our own success story!

Thank you all.

Antonis Rokakis»