ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια | Κοινό υπόμνημα προτάσεων παρέδωσαν οι Αυτοδιοικητικοί των Χανίων και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου στη Fraport.

Ευρεία σύσκεψη μεταξύ Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, της Διοικητικής ομάδας της Fraport, των Δημάρχων των Χανίων και του προέδρου του ΕΒΕΧ  πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Απριλίου στην Αντιπεριφέρεια.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης η αποχώρηση της Ryanair, και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με στόχο την ανάπτυξη του Ν.Χανίων. Οι συμμετέχοντες επέδωσαν κοινό υπόμνημα  προτάσεων στην ομάδα της Fraport για την αύξηση των αφίξεων και την προσέλκυση εταιρειών χαμηλού κόστους στο Αεροδρόμιο Χανίων.

Αναλυτικά στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:

ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

 ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΑΝΙΩΝ –ΔΗΜΑΡΧΩΝ Π.Ε.ΧΑΝΙΩΝ-ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Β.Ε.Χ

«Η παραχώρηση του Aερολιμένα «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στην Fraport, παρά το γεγονός ότι είχε διαφωνούντες πολλούς από εμάς, είναι πλέον γεγονός και αφορά στην πολιτική της κυβέρνησης.

Η τοπική κοινωνία, την οποία και εκπροσωπούμε, έχει επενδύσει πολιτικά και οικονομικά με δράσεις, διαφημίσεις, συμμετοχή σε εκθέσεις και σημαντικά ποσά χρημάτων, ώστε να καταστήσει το Νομό ένα όνομα ελκυστικό. Όντως, τα Χανιά έχουν πλέον καταστεί Βrand Name, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε χώρες εκτός αυτής. Σύμφωνα με τις μελέτες που εκπονήθηκαν από το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, οι αφίξεις επισκεπτών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έχουν αυξηθεί θεαματικά κατά τα τελευταία χρόνια.

Ο στόχος των τοπικών φορέων δεν αφορά μόνο στην αύξηση των επισκεπτών κατά τους τουριστικούς μήνες, όπου τα οφέλη επιμερίζονται κυρίως στη μεγάλη τουριστική βιομηχανία , αλλά και στην άφιξη αυτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως και γίνεται τα τελευταία χρόνια, με αφίξεις επισκεπτών που ενδιαφέρονται για τον εναλλακτικό τουρισμό, τον ορειβατικό, τον θρησκευτικό, τον αρχαιολογικό, τον περιπατητικό, τον ποδηλατικό, τον σπηλαιολογικό, τον γαστρονομικό, τον αγροτουριστικό κ.τ.λ.

Γι’ αυτόν  τον τομέα η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει χρηματοδοτήσει ποικίλες διαφημιστικές καμπάνιες, οι οποίες και ενίσχυσαν σημαντικά το μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών για τα Χανιά.

Σας παραχωρήθηκε στα Χανιά ένα Αεροδρόμιο με άριστες υποδομές, επενδύθηκαν σ’ αυτές  πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ πριν σας παραχωρηθεί, ως εκ τούτου ελάχιστα έχετε να προσθέσετε από την πλευρά σας ως προς τούτο. Μένει να επικεντρώσετε στην καλύτερη εκμετάλλευσή του.

Τίθενται λοιπόν τα ερωτήματα:

Τι σκέφτεστε να κάνετε για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των αφίξεων εσωτερικού και εξωτερικού στο Αεροδρόμιο Χανίων καθ όλη την διάρκεια του έτους;

Πως προτίθεστε να διευκολύνετε την εγκατάσταση  εταιριών χαμηλού κόστους, ώστε να λειτουργούν, προς κάθε προορισμό, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους;

Η αναγγελία σας για τη λειτουργία εταιριών τσάρτερ κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου δεν μας αρκεί, γιατί εξυπηρετεί μόνο ένα τμήμα της οικονομικής ζωής του τόπου μας και όχι το σύνολο, που εμείς επιδιώκουμε.

Είμαστε διατεθειμένοι  να συνεργαστούμε μαζί σας, σε ό,τι μας ζητήσετε , αλλά και έτοιμοι να αντιδράσουμε, με όποιο   τρόπο  αποφασίσουμε, εφόσον διαπιστώσουμε ότι η κύρια πύλη εισόδου της Δυτικής Κρήτης λειτουργεί  μονομερώς προς όφελος της εταιρίας σας και όχι προς όφελος του συνόλου της οικονομικής ζωής του τόπου μας.

Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, για την πρώτη χρονιά λειτουργίας σας, αποδεικνύουν περίτρανα ότι το όφελος για την τοπική κοινωνία μειώθηκε από την ακολουθούμενη πολιτική που εφάρμοσε η εταιρεία σας. Δεν επιθυμούμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί σας. Περιμένουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής σας και τις προτάσεις σας και ευελπιστούμε σε μια καλή συνεργασία με την εταιρία σας, που δεν θα ικανοποιεί  μόνο τους δικούς σας στόχους, αλλά και τους δικούς μας,  που είναι η οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Κρήτης».