ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επαφές συμβούλων του Επιμελητηρίου με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το Επιμελητήριο Χανίων εκπροσώπησε στις εργασίες του Παγκρήτιου διαγωνισμού ελαιολάδου που έλαβε χώρα προ ημερών στο Ρέθυμνο ο υπεύθυνος ΓΕΜΗ κ. Γιώργος Πατεράκης ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες του διαγωνισμού καθώς και τις ομιλίες που έγιναν στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της ανάδειξης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του Κρητικού ελαιολάδου.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην ημερίδα:

  • «Το φυτοπαθογόνο βακτήριο Xylella fastidiosa, Μια απειλή για την καλλιέργεια της ελιάς στην Μεσόγειο».
  • «Οι καθοριστικοί παράγοντες για την υψηλή ποιότητα ελαιολάδου, από τον αγρό μέχρι το ελαιοτριβείο».
  • «Ελαιόλαδο-Τυποποίηση και Χαρτογράφηση της Ποιότητας Κρητικού Ελαιολάδου».
  • «Ελαιόλαδο – Προώθηση Κρητικού Ελαιολάδου – Χρηματιστήριο Ελαιολάδου».

Στο μεταξύ θέματα που αφορούν το κρητικό ελαιόλαδο και την στάση της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς συζήτησαν με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη στο Ρέθυμνο, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΧ Μιχάλης Χαιρετάκης και ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων Δημήτρης Μουντάκης που παρακολούθησαν και αυτοί τις εργασίες του διαγωνισμού.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ημερίδας που έγινε το Σάββατο 17 Μαρτίου οι δύο σύμβουλοι είχαν κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Κοκκαλη με τον οποίο συζήτησαν σε πολύ φιλικό κλίμα, θέματα που αφορούν το ελαιόλαδο και την παροχή από πλευράς του Υπουργείου στοιχείων, που θα βοηθήσουν το Επιμελητήριο Χανίων ως επικεφαλής εταίρος του Ευρωπαϊκού προγράμματος Intereg Adrion, INNOVAGRO να επιτύχει την κοινή προώθηση αγροδιατροφικών προϊόντων.

Όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης η Ελλάδα είναι η 3η χώρα διεθνώς σε παραγωγή λαδιού και δεν εκπροσωπείται στο Διεθνές Συμβούλιο ελαιολάδου, ενώ αναφορικά με την διαδικασία καταχώρησης κάποιων Ελληνικών ποικιλιών από τις 170 που υπάρχουν υπογραμμίστηκε ότι δεν έχει καταχωρηθεί καμμιά.

Επίσης, συζητήθηκε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση κοινών δράσεων Υπουργείου και Επιμελητηρίων όπου το ΕΒΕΧ θα κληθεί να παίξει σημαντικό ρόλο.