Mεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα παραεμπορίου στη χώρα μας, με αιχμή τον καπνό και το αλκοόλ, δύο προϊόντα που έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα το τελευταία χρόνια, από την αύξηση της φορολογίας. Παράλληλα η παραοικονομία μεγαλώνει όσο οι συνθήκες στη χώρα παραμένουν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης ομιλητής στην ανοιχτή συζήτηση για την παραοικονομία και παρεμπόριο που διοργάνωσαν το Επιμελητήριο και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιουλίου στο ΕΒΕΧ.
Ο κ. Θωμαδάκης αναφέρθηκε στη “Γιγάντωση” της παραοικονομίας την περίοδο της κρίσης που αφορά ξέπλυμα χρήματος, παραποιημένα προϊόντα, ποτά και καπνικά είδη τα οποία και διακινούν εγκληματικές οργανώσεις. Μολονότι τους ελέγχους για τις αποδείξεις πλέον δεν τους κάνει το ΣΔΟΕ αλλά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο ειδικός γραμματέας είπε, πως έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 50% οι παραβάσεις που αφορούν τις αποδείξεις.
Χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαδάκης αναφέρθηκε στην υπόθεση παραγωγής παράνομης τσικουδιάς στο Αιγάλεω που διακινούνταν προς την Κρήτη και που αποκάλυψε το ΣΔΟΕ. «Προχωρήσαμε είπε στην αποκάλυψη μιας τεράστιας επιχείρισης παραγωγής τσικουδιάς που βρίσκεται στο Αιγάλεω που παρήγαγε τεράστιες ποσότητες κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής και οι πληροφορίες μας λένε ότι ο μεγαλύτερος όγκος διοχετεύονταν στην Κρήτη».
Το ΣΔΟΕ εδώ και ένα περίπου χρόνο, είπε ο ειδικός γραμματέας, δεν ασχολείται με τα θέματα ελέγχου των αποδείξεων και στις αρμοδιότητες του μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
• Η έρευνα, ο εντοπισμός και η καταστολή οικονομικών παραβάσεων ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος), οι απάτες και παρατυπίες, οι παραβάσεις που σχετίζονται με προμήθειες, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, οι παράνομες χρηματιστηριακές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και γενικά οι οικονομικές απάτες σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξάρτητα από τον τόπο τέλεσης.
• Η έρευνα, αποκάλυψη και καταπολέμηση παράνομων συναλλαγών, απατών και δραστηριοτήτων, διενεργούνται με χρήση ηλεκτρονικών μέσων, του διαδικτύου και νέων τεχνολογιών.
• Η πρόληψη, δίωξη και καταπολέμηση άλλων παραβάσεων, όπως παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων και εκρηκτικών, πρόδρομων και ψυχοτρόπων ουσιών, τοξικών και επικίνδυνων ουσιών (ραδιενεργά και πυρηνικά υλικά, τοξικά απόβλητα κ.λ.π.), αρχαιοτήτων και πολιτιστικών αγαθών.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕΧ
«Εάν παταχθούν το παραεμπόριο και η παραοικονομία, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να μειωθεί η υπέρογκη φορολογία και να μπορέσουν να ανασάνουν οι επιχειρήσεις, τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης υπογραμμίζοντας ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να καλέσουν τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ για να ενημερώσει τους επιχειρηματίες των Χανίων για τα σοβαρά θέματα που χειρίζεται η υπηρεσία».
Αναλυτικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε στην ομιλία του:
«Οι καταστροφικές συνέπειες του παρεμπορίου στην προσπάθεια ανάκαμψης της καταναλωτικής ζήτησης, στοιχειοθετούνται, από την απομύζηση δυνητικών πόρων που θα κατευθύνονταν στην αγορά και οι οποίοι σήμερα εκτιμώνται σε περίπου 18 δις ευρώ σε ετήσια βάση, αλλά και από την απώλεια κάρπωσης εσόδων από τη φορολογική διοίκηση, καθώς μόνο από το ΦΠΑ οι απώλειες υπολογίζονται στα 3,4 δις ετησίως. Προκειμένου, λοιπόν, να καταπολεμηθεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο και με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογικών μέσων το ιδιαιτέρως αυτό ανησυχητικό φαινόμενο, το Επιμελητήριο Χανίων προτείνει τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων σε τρία πεδία:
• Σε πρώτο στάδιο, μία πάγια πρόταση Φορέων (ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ-ΚΕΕΕ) που έχει τεθεί στην Πολιτεία από παλιά αλλά δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί: Η σύλληψη των παράνομων προϊόντων κατά την είσοδό τους στην χώρα, μέσω της γενικευμένης χρήσης ειδικών μηχανημάτων, όπως τα “X-Ray scanners”, και τα εξελιγμένα “Electromagnetic field container scanners” στις πύλες εισόδου (τελωνεία και μεγάλα λιμάνια). Η υλοποίηση της πρότασης αναμένεται να αντιμετωπίσει δραστικά και να εξαλείψει τα σχετικά φαινόμενα, επιλύοντας τις βασικές πτυχές του προβλήματος.
• Σε δεύτερη φάση, ενδείκνυται η εντατικοποίηση αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες χονδρικής διανομής και πώλησης όπου συγκεντρώνονται τα παράνομα εμπορεύματα. Οι τοποθεσίες που συγκεντρώνουν τέτοια κέντρα διακίνησης είναι γνωστά σε όλους μας και το μόνο που απομένει είναι η πολιτική βούληση και η ενεργοποίηση της Πολιτείας
• Σε τρίτο επίπεδο, θα πρέπει να διενεργούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι τόσο τα εμπορεύματα υπαίθριου εμπορίου όσο και στις άδειες των μικροπωλητών, όπου κατά κύριο λόγο διατίθενται τα προϊόντα παρεμπορίου και λαθρεμπορίου, αφού δεν εφαρμόζονται οι μέχρι σήμερα υφιστάμενοι νόμοι. Παράλληλα με τις προαναφερόμενες πρωτοβουλίες τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μαργαρώνης, ενδείκνυται η θέσπιση ειδικού κλιμακίου ελεγκτών με αποκλειστική αρμοδιότητα τον εντοπισμό, κατάσχεση και άμεση καταστροφή, απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές διαδικασίες των παρανόμως εισαχθέντων και διακινηθέντων εμπορευμάτων, όπως άλλωστε προβλέπεται, αλλά δεν εφαρμόζεται μετά και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας».