ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι αλλαγές στο νέο ασφαλιστικό | Θέμα εκδήλωσης στο ΕΒΕΧ.

 

«Ο νόμος Κατρούγκαλου έχει πολλά κενά και αδικίες. Το ταμείο μας (ΟΑΕΕ) δεν έπρεπε να ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ. Η πρόταση όλων των παραγωγικών φορέων της χώρας για πάγωμα των οφειλών, ειδική ρύθμιση και επανέναρξη ασφάλισης όλων των επιχειρήσεων ήταν και παραμένει η πιο σωστή και σοβαρή» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μαργαρώνης μιλώντας στην εκδήλωση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που διοργάνωσε το ΕΒΕΧ το απόγευμα της Δευτέρας 15 Μαΐου στην αίθουσα διαλέξεων του φορέα.

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση, η σύμβουλος Ιδιωτικής και Κοινωνικής ασφάλισης Ηλιάνα Φωτάκη.

Ο κ . Μαργαρώνης αναφερόμενος στη πρόταση των συνδικαλιστικών οργάνων των εμπόρων για το πάγωμα οφειλών , τις πολλές δόσεις και την επανένταξη στις ασφαλιστικές κατηγορίες υπογράμμισε πως οι θέσεις αυτές που ήταν πολύ σοβαρές δεν έγιναν δεκτές ούτε από την σημερινή ούτε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η κ. Φωτάκη στη συνέχεια αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις νέες επιβαρύνσεις , στις ελαφρύνσεις και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό επισημαίνοντας:

«Από 1-1-2018 οι ασφαλισμένοι θα έχουν μια έκπτωση 15% στις εισφορές, όμως ο υπολογισμός θα γίνεται πάνω σε όλο το εισόδημα τους μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές. Από το 2019 θα υπολογίζεται πάλι όλο το ποσό χωρίς έκπτωση. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Θα υπάρξουν ασφαλισμένοι χωρίς καμία επιβάρυνση, όμως για εισοδήματα από 10.000 ευρώ και πάνω ο ασφαλισμένος θα πληρώνει μέχρι και 13-14% παραπάνω . Αν κάποιος πχ. έχει εισόδημα 40.000 μέχρι και το 2018 θα πληρώνει 8.000 ευρώ και από το 2019 θα έχει συν 1000 ευρώ επιβάρυνση ετησίως».

Για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων μετά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς η ομιλήτρια είπε πως «θα υπάρχει η εθνική και η αναλογιστική σύνταξη. Για την Εθνική σύνταξη όποιος είναι ασφαλισμένος για 20 χρόνια θα λαμβάνει 384 ευρώ και για την αναλογιστική το ποσό θα είναι ανάλογο με τις αποδοχές και τις εισφορές από το 2002. Για ένα ασφαλισμένο πχ. του ΙΚΑ οι διαφορές είναι μικρές, όμως για το πρώην ΤΕΒΕ θα έχουμε μικρότερη σύνταξη κατά 200 ευρώ. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα έχουν αυξήσεις ή ίσως και να πάρουν και κάτι παραπάνω αλλά οι «μεγάλοι» συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται. Με το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες θα ορίζεται ότι καμία μείωση δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 18%».