ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συμμετοχή του ΕΒΕΧ στη διημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού .

Στην διημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 11-12 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο συμμετείχε το Επιμελητήριο Χανίων με ομιλία για το τουρισμό και τα τουριστικά επαγγέλματα από το μέλος του ΔΣ του φορέα, Σταύρο Πατεράκη .

Κατά την διάρκεια της διημερίδας έγιναν διαλέξεις από καθηγητές και φορείς ενώ οι νέοι ήρθαν και σε επαφή με επαγγελματίες και εκπαιδευτικά ιδρύματα,άκουσαν ,ρώτησαν και ενημερώθηκαν για τις σύγχρονες τάσεις και συνθήκες απασχόλησης ώστε να πάρουν τις αποφάσεις, που θεωρούν ότι τους ταιριάζουν καλύτερα για το μέλλον τους.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ

Ο τουρισμός είπε στην ομιλία του  ο κ. Πατεράκης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες “βιομηχανίες” παγκοσμίως και έναν από τους πλέον ζωτικούς τομείς της οικονομίας της Ελλάδας.Με τον όρο «Τουρισμός» νοείται η πολυσύνθετη εκείνη επιχειρηματική δραστηριότητα της μεταφοράς, διαμονής, εξυπηρέτησης και διασκέδασης των επισκεπτών.

Ο Τουρισμός είναι μια τεράστια βιομηχανία, συνισταμένες της οποίας είναι τα καταλύματα όπως ξενοδοχεία, μοτέλ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, ξενώνες κ.λπ.

Οι επισιτιστικές μονάδες,οι μονάδες οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες διατροφής των ταξιδιωτών, όπως είναι τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, τα μπαρ, τα εστιατόρια γρήγορης εξυπηρέτησης (fast food) κ.λπ.Οι επιχειρήσεις μεταφοράς ανέφερε ο κ. Πατεράκης είναι επιχειρήσεις οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες μετακίνησης των ταξιδιωτών, όπως είναι οι αεροπορικές και οι ναυτιλιακές εταιρείες, οι εταιρείες μεταφοράς επί χερσαίου εδάφους ακόμη και οι επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων.

Τα τουριστικά / ταξιδιωτικά γραφεία επεσήμανε το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΧ, είναι οι μονάδες οι  ως επί το πλείστον εγκατεστημένες στο σημείο που ξεκινά ο ταξιδιώτης (τόπος προέλευσης).

Μονάδες – εγκαταστάσεις αναψυχής

 Ο συγκεκριμένος τομέας ανέφερε ο ομιλητής αποτελείται από ένα συνδυασμό επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, π.χ. πάρκα και ειδικά διαμορφωμένοι φυσικοί χώροι για αναψυχή (υδροπάρκα, γήπεδα γκολφ), χιονοδρομικά κέντρα, εκδρομές με ειδικά διαμορφωμένα πλοιάρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λπ.

Διάφορες άλλες επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες ικανοποιούν δευτερεύουσες ανάγκες των ταξιδιωτών, όπως π.χ. καταστήματα που πωλούν διάφορα είδη εθνικού ή τοπικού χαρακτήρα όπως αναμνηστικά (souvenirs), καταστήματα φωτογραφικών ειδών, εμφάνισης φιλμ κλπ.Πέραν των προϊόντων και των υπηρεσιών των παραπάνω τομέων, οι δυνητικοί πελάτες του Τουρισμού καταναλώνουν ή κάνουν χρήση αγαθών και υπηρεσιών που κατά κύριο λόγο παρέχονται στους κατοίκους των περιοχών που επισκέπτονται όπως π.χ. ταχυδρομεία, πρακτορεία τύπου, κομμωτήρια, κινηματοθέατρα, καταστήματα πώλησης τροφίμων κλπ.

Τουρισμός – Προοπτικές στην Ελλάδα

Ο τουρισμός, μαζί με τις εξαγωγές αγαθών, συνέχισε, αναμένεται να είναι οι βασικοί τομείς που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια, με συμβολή στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ανάκαμψη και των άλλων κλάδων της οικονομίας και στην αύξηση της απασχόλησης. Ο τουρισμός ήδη συμβάλλει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή αφού σημείωσε εντυπωσιακή ανάκαμψη το 2013, ένα χρόνο νωρίτερα από την συνολική οικονομία, και συνέβαλε αποφασιστικά στη διακοπή της κατακόρυφης πτωτικής πορείας της ελληνικής οικονομίας στην περίοδο 2008- 2013. Στη συνέχεια είπε, σημείωσε εντυπωσιακές επιδόσεις το 2014 και το 2015

ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ

Ο Ελληνικός Τουρισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), συνεισφέρει γύρω στο 20% στο ΑΕΠ, απασχολεί περίπου 1 στους 5 εργαζόμενους της χώρας, ενώ τα έσοδα ξεπερνούν τα 13 δισ. €.

Η τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ελλάδα συνέχισε ο κ . Πατεράκης παρέχεται από ένα μεγάλο αριθμό φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών και αφορά σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ), αποτελεί τον κύριο δημόσιο φορέα τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, προσφέροντας προγράμματα σπουδών σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων για τα επαγγέλματα του τουριστικού κλάδου. Ειδικότερα, ο ΟΤΕΚ παρέχει προγράμματα σπουδών σε επίπεδα δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και προγράμματα κατάρτισης και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και μετεκπαίδευσης.

Όσον αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, από τον ΟΤΕΚ λειτουργούν δύο Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ) για Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, στη Ρόδο και τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, οι οποίες προετοιμάζουν ανώτερα στελέχη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Οι προϋποθέσεις φοίτησης και η διαδικασία εισαγωγής ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του εθνικού συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επιπλέον τόνισε ο κ.Πατεράκης , σε πανεπιστημιακό επίπεδο λειτουργούν τρία προγράμματα σπουδών που οδηγούν στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Master), των οποίων ο ρόλος, η σημασία και η αξία αναγνωρίζονται, τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και από την τουριστική βιομηχανία. Ειδικότερα, μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον τουρισμό προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Σχεδιασμού, Διοίκησης και Πολιτικής του Τουρισμού. Επίσης, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς λειτουργεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, ενώ από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) προσφέρεται, με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων. Επίσης, αναφορά θα πρέπει να γίνει και στο Τμήμα Τουριστικής Οικονομίας και Ανάπτυξης που λειτούργησε για πρώτη φορά το έτος 2006 στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ). Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προσφέρει και οργανωμένο πρόγραμμα έρευνας στον τουρισμό, το οποίο οδηγεί στην απονομή Διδακτορικού Διπλώματος.

Όσον αφορά την Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από τον ΟΤΕΚ λειτουργούν τέσσερις Σχολές Ξεναγών και έξι Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), τα οποία παρέχουν τουριστικές σπουδές σε έξι ειδικότητες. Σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τον ΟΤΕΚ λειτουργούν οκτώ Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) με 3 ειδικότητες: Ξενοδοχειακές και Επισιτιστικές Υπηρεσίες, Μαγειρική Τέχνη και Ζαχαροπλαστική Τέχνη.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Τα τελευταία χρόνια όμως τόνισε καταλήγοντας ο κ . Πατεράκης, ολοένα μεγαλύτερη έμφαση δίδεται στην Ιδιωτική εκπαίδευση, τα εξειδικευμένα σεμινάρια, την μετεκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, γεγονός που προβάλλεται και μέσω της στρατηγικής θεώρησης του Υπουργείου Τουρισμού στην αναπτυξιακή στρατηγική για τον τομέα του Τουρισμού όπως:

  • Ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση προσωπικού, επιχειρηματιών και στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης τουριστικής παιδείας και αγωγής,
  • Ειδικά προγράμματα κατάρτισης προσωπικού νέων ξενοδοχειακών μονάδων ή άλλων τουριστικών επιχειρήσεων,
  • Μετεκπαίδευση / συνεχιζόμενη κατάρτιση επαγγελματιών – εργαζομένων εμπλεκόμενων άμεσα ή έμμεσα στην τουριστική βιομηχανία (οδηγοί ταξί, εργαζόμενοι στα ημερόπλοια, κ.λπ.)
  • Κατάρτιση προσωπικού για τις ειδικές μορφές τουρισμού και σύνδεση με την παραγωγική διαδικασία.

2