ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επισημάνσεις σε εκδήλωση στο ΕΒΕΧ|Έως τέλη Μαΐου οι εγγραφές στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων .

Έως τα τέλη Μαΐου θα πρέπει να εγγραφούν στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων όλες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν περιβαλλοντική άδεια όπως επισημάνθηκε στην σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΕΒΕΧ το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαρτίου.

Διοργανωτές το Επιμελητήριο και η Εταιρεία «Τεχνική Ανάπτυξιακή» ομιλητές , ο Μηχανικός ΜΠΔ Μανώλης Λεράκης , ο Μηχανικός Περιβάλλοντος Αχιλλέας Κίτσος και ο Διευθυντής του εργοστασίου κομποστοποίησης της ΔΕΔΙΣΑ , Mηχανολόγος-Μηχανικός ,Κώστας Πατεράκης.

Όπως επεσήμαναν οι εισηγητές, στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να σταματήσει  η ανεξέλεγκτη  απόρριψη αποβλήτων γι’ αυτό και καλεί τις επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να εγγραφούν στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων δηλώνοντας τις ποσότητες των αποβλήτων τους για τα έτη 2015-2016.

Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων στοχεύει στον έλεγχο του παραγόμενου  ισοζύγιου  αποβλήτων κατά είδος και κατά ποσότητα ώστε και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να μπορούν να ελέγχουν με ακρίβεια τις διαδικασίες.

Οι επιχειρήσεις που πρέπει να ενταχθούν ποικίλουν με το αν έχουν κάποια περιβαλλοντική άδεια ή κάποιες πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις , κατά κλάδο και κατά δυναμικότητα . Ενδεικτικά εντάσσονται όπως είπαν , πρατήρια καυσίμων , ελαιουργεία , ξενοδοχεία  από κάποιες κλίνες και πάνω, βιοτεχνικές μονάδες και εξαιρούνται κάποιες πολύ μικρές μονάδες εφόσον πληρούν κάποιες προϋποθέσεις ».

Όπως επισημάνθηκε απ’όλους είναι θετική η πρωτοβουλία του Υπουργείου αφού εξασφαλίζει «Ιχνηλασιμότητα» στα στερεά απόβλητα.

«Στην εικόνα που είχε το Υπουργείο για τα απόβλητα υπήρχε ένα κενό μέχρι σήμερα και  το Ηλεκτρονικό Μητρώο έρχεται να καλύψει αυτό το κενό τόνισαν .Η εγγραφή στο μητρώο δεν αφορά μόνο ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης –Δήμους.

P 20170308 183516

 Εισήγηση Κ.Πατεράκη.

 Εισήγηση Α.Κίτσου.

 Εισήγηση Μ.Λεράκη.