ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε εκδήλωση στο ΕΒΕΧ | Βραβεύτηκαν οι καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι τρείς καλύτερες προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικών Ιδεών που διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης, βραβεύτηκαν κατά την διάρκεια εκδήλωσης το απόγευμα της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΧ.

Οι επτά συνολικά προτάσεις που αξιολογήθηκαν από την επιτροπή ως οι καλύτερες παρουσιάστηκαν και εξ αυτών βραβεύτηκαν οι τρεις καλύτερες με τα χρηματικά έπαθλα των 1200,800 και 400 ευρώ αντίστοιχα.

P 20170208 191401 1

Με σειρά κατάταξης , οι τρείς προτάσεις που αναδείχθηκαν είναι :

1)Kaloudia-“Find goodies, wherever you are in Greece!” Πρωτότυπη εφαρμογή με στόχο τη δημιουργία ενός τεράστιου ηλεκτρονικού χάρτη με τα παραδοσιακά προϊόντα και τους παραγωγούς όλης της Ελλάδας.

(Μ.Καστρινάκης , Π.Κοντογιάννης, Μ.Παπιλάρης, Φ.Τάτση)

P 20170208 212920

2)Μίγμα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου γεωγραφικής προέλευσης Κρήτης με αγριαγκιναρέλαιο (προσωρινή ονομασία «ΚΥΝΑΡΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΡΗΤΗΣ»)

(Ι.Χορευτάκης,Γ.Αλεξάκης,Σ.Ροζάκης,Ν.Δαναλήτος)

3)Έλεγχος βέλους κάμψης σε κατάρτι κατά τη διάρκεια ιστιοπλοΐας (Ν.Τιριακίδης)

Οι υπόλοιπες τέσσερις προτάσεις που υποβλήθηκαν αξιολογήθηκαν από την αρμόδια επιτροπή και πήραν επαίνους ήταν :

Βιολογική Ενυδρειοπονία (Organic Aquaponics) στην Κρήτη .

Deliverynow:Δημιουργήθηκε από ομάδα φοιτητών και με  σκοπό  την εξυπηρέτηση πολιτών μέσα από υπηρεσίες delivery.

Shades For You:Scan Your Face , Find Your Shades!: Εφαρμογή που τώρα αναπτύσσεται για κινητά τηλέφωνα και αφού σου σκανάρει το πρόσωπο σου εμφανίζει τον τύπο γυαλιών ηλίου που σου ταιριάζουν .

Supermarketnow: Ηλεκτρονικό Marketplace για Super-market που βασίζεται στη συνεργατική οικονομία για άμεση παράδοση των παραγγελιών.

Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν από 6μελή επιτροπή από στελέχη του Επιμελητηρίου Χανίων και καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης , η οποία αποτελείτο από τους:

•Γιάννη Μαργαρώνη , Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων

•Μανώλη Λεράκη, Διπλωματούχο Μηχανικό Παραγωγής και Διοίκησης , Νόμιμο Εκπρόσωπο AVOEL

•Γιάννη Τρούλη, Διευθ. Σύμβουλο TTMI Ltd, Εξωτερικό Σύμβουλο Επιμελητηρίου Χανίων

•Νικόλαο Ματσατσίνη, Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης

•Κώστα Μπάλα, Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης

•Ευάγγελο Γρηγορούδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης

Τα κριτήρια αξιολόγησης περιλάμβαναν την πρωτοτυπία ,σαφήνεια και πληρότητα της ιδέας , την κάλυψη των αναγκών της αγοράς , τα ανταγωνιστικά οφέλη , τη μελλοντική βιωσιμότητας της ιδέας , τη μεθοδολογία και την ομάδα υλοποίησης , την ωριμότητα της ιδέας και τις ανάγκες σε πόρους.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ

P 20170208 190926

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ ο Γιάννης Μαργαρώνης μεταξύ άλλων είπε:

«Για εμάς είναι χαρά να συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους δράσεις που κινητοποιούν τους νέους ανθρώπους και  αναδεικνύουν τις ιδέες τους. Ταυτόχρονα αποτελεί υποχρέωση να πρωτοστατούμε σε τέτοιου είδους ενέργειες που γεφυρώνουν τον κόσμο της έρευνας και της επιχειρηματικότητας.

Η διασύνδεση των εξαιρετικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που έχουμε στο νησί μας με την επιχειρηματική κοινότητα γίνεται πλέον  πράξη προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο συγκεκριμένος διαγωνισμός. 

Στόχος  όλων μας είναι αυτός ο διαγωνισμός να καθιερωθεί σε ετήσια βάση, ενώ μέλημά μας είναι να προσελκύσει συμμετοχές και από τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά & ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο.   

Επιδίωξη μας είναι να στηρίξουμε τη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, αλλά και να συμβάλουμε στην διασύνδεση αγοράς και ανθρώπινου δυναμικού. Ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ήδη το Επιμελητήριο στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Περιφέρεια συμμετέχει στην Επιτροπή του ΠΣΕΚ (Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας) αλλά και σ’ όλο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020». Επίσης το Επιμελητήριο είναι βασικός μέτοχος της Αναπτυξιακής Κρήτης,  μιας εταιρείας της δομής του ΕΦΕΠΑΕ που διαχειρίζεται πολλά προγράμματα ΕΣΠΑ κ.α.

Θέλω είπε ο κ.Μαργαρώνης, να επισημάνω την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στο Επιμελητήριο και το Πολυτεχνείο Κρήτης πέρα από το σύμφωνο συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο Επιμελητήριο και τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης το 2015.Ενδεικτικά θέλω να αναφέρω κάποιες δράσεις που έχουμε υλοποιήσει από κοινού όπως:

– Τα Winter School που έλαβαν χώρα τις δύο τελευταίες χρονιές σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο του Nottingham

-Ενημερωτικές ημερίδες για την κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου και την διενέργεια ερευνών αγοράς .

-Από κοινού υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg (Ελλάδα – Κύπρος, Βαλκανική –Μεσόγειος και Αδριατική – Ιόνιο)

-Μελέτες για τους κλάδους του Τουρισμού και της Εστίασης

Ο συνδυασμός της επιχειρηματικότητας, του ανθρώπινου δυναμικού και των νέων τεχνολογιών αποτελεί το κλειδί για τη διέξοδο από την κρίση και πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας. Η καινοτόμος και δημιουργική Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια αυτή.

Ας τη βοηθήσουμε με όσες δυνάμεις και εργαλεία διαθέτουμε  να αναπτυχθεί, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να παράγει καρπούς και να δώσει προοπτική για το σύνολο της κοινωνίας», είπε κλείνοντας ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων  ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης ,ο κ.Λευτέρης Κοπάσης εκπρόσωπος του  ΤΕΕ|Τμήμα Δυτ. Κρήτης και ο κ.Νικόλαος Καλογερής Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος .

P 20170208 190542

P 20170208 191638