ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Επιχειρηματίες προστατεύονται με τον κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επισήμανσεις σε εκδήλωση στο ΕΒΕΧ

 

«Δεν φοβάται τίποτα από τις τράπεζες όποιος επιχειρηματίας μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010 δεν είχε δάνεια που να είχαν καταγγελθεί και σήμερα δεν έχει επίσχεση εργασίας από υπαλλήλους ή μαζικές διαταγές πληρωμής από προμηθευτές» Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ.Χρήστος Γαλλιάκης οικονομικός διευθυντής της Εταιρείας Τραπεζικών διαμεσολαβητών διαπιστευμένων από την Τράπεζα της Ελλάδος «V.P. Negotiations» μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χανίων το απόγευμα της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου στην αίθουσα διαλέξεων του φορέα. Θέμα της εσπερίδας «Δάνεια-Τράπεζες : τρόποι προστασίας , ρυθμίσεις και  εναλλακτικές λύσεις». Σύμφωνα με τον εισηγητή ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος παρέχει προστασία στους καταναλωτές ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης αναφορικά με τις Χανιώτικες επιχειρήσεις το 60% έχει αφήσει πίσω υποχρεώσεις (δάνεια ,οφειλές στο δημόσιο , προμηθευτές) το 20% είναι σε υγιή κατάσταση και ένα άλλο 20% πηγαίνει για κλείσιμο.

 Όπως υπογράμμισε ο κ. Γαλλιάκης με τον κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος , ο Ελληνας επιχειρηματίας μπορεί να έχει χρόνο προστασίας και προσαρμογής από τις τράπεζες και μπορεί να ρυθμίζει και να αναδιοργανώνει τον δανεισμό του σύμφωνα με αυτά που μπορεί και όχι σύμφωνα με αυτά που ζητάνε οι τράπεζες.

 3

«Εκμεταλλευόμενος δηλαδή  τον κώδικα δεοντολογίας μπορεί να καταθέσει αίτημα ρύθμισης τέτοιο, ώστε να ανταπεξέρχεται στις δόσεις που θα πρέπει να πληρώνει . Θα μπορεί να πληρώνει αυτά που μπορεί και όχι αυτά που θέλει η τράπεζα. Να σημειωθεί ότι το ΕΒΕΧ σε συνεργασία με την Ένωση Επιμελητηρίων δίνει τη δυνατότητα για δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη και εμείς είπε, αυτό που κάνουμε είναι να ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους Χανιώτες για το τι πρέπει  να κάνουν» .

Παράλληλα υπογράμμισε πως υπάρχουν δυνατότητες για πάγωμα του 80% της οφειλής και την πληρωμή του 20% με επιτόκια «που δεν είναι τοκογλυφικά  , καθώς δεν νοείται δανεισμός με πάνω από 5,6%!»

Από τη μεριά του ΕΒΕΧ ο πρόεδρος του Γιάννης Μαργαρώνης επισήμανε πως οι επιχειρηματίες των Χανίων αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο μπορούν να πάρουν μια ανάσα για 2-4 χρόνια , πληρώνοντας για τις οφειλές τους στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους.

Η εκδήλωση στο ΕΒΕΧ πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

2