ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσιάστηκε στο ΕΒΕΧ το σχέδιο Εθνικής στρατηγικής για την έξοδο από την κρίση .

«Στην Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει συστράτευση όλων για να ξεπεράσουμε την κρίση με την χάραξη εθνικής στρατηγικής.Η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων πάνω σε πλαίσιο πολιτικής , εθνικής στρατηγικής, είναι και έρχεται ως κοινωνική απαίτηση των Χανίων και της Κρήτης».

Αυτό  επισημάνθηκε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης της πρότασης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Μελετών για την Εθνική Στρατηγική ,την οποία διοργάνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής 20 Ιανουαρίου στο ΕΒΕΧ ,το Επιμελητήριο το ΙΜΜ και το παράρτημα Δυτ. Κρήτης του ΤΕΕ.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μαργαρώνης αφού χαρακτήρισε πλήρη την πρόταση του ΙΜΜ ανέφερε ότι το ΕΒΕΧ σε συνεργασία με τα  παραρτήματα Δυτ.Κρήτης του Οικονομικού και του Τεχνικού Επιμελητηρίου στοχεύουν στην κατάρτιση ενός πλήρους σχεδίου Στρατηγικής Ανάπτυξης μέσα από ένα Αναπτυξιακό Συνέδριο το οποίο προγραμματίζεται για τέλη Μαΐου 2017.

Με τη σειρά του  π.πρόεδρος του ΤΕΕ |παράρημα Δυτ.Κρήτης Λευτέρης Κοπάσης αναφερόμενος στην πρόταση του ΙΜΜ τόνισε ότι αποτελεί μια προσπάθεια σε υψηλό ακαδημαϊκό, οικονομικό, τεχνοκρατικό και πολιτικό επίπεδο .

Ο αντιπρόεδρος του  Ινστιτούτου Μεσογειακών Μελετών π. υπουργός Σήφης Βαλυράκης τόνισε στη συνέχεια ότι η  συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για ένα κοινό σχέδιο εξόδου από την κρίση που συγχρόνως θα αποτελεί το εθνικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ,αποτελεί βασική προϋπόθεση για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο .

Παρεμβάσεις –Χαιρετισμοί

Αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών παρεμβάσεις έκαναν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής,ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης , ο αναπληρωτής πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Σταυρουλάκης και ο προεδρεύων του Οικονομικού Επιμελητηρίου|Παράρτημα Δυτ.Κρήτης, Παντελής Πετζετάκης.

Ακολουθησαν, το μέλος της Κ.Ε.  του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παπανδρέου, ο π.βουλευτής Ηρακλείου και ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. για αναπτυξιακά θέματα ,Μάξιμος Σενετάκης ,η γραμματέας της ΝΕ Χανιων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χρύσα Χαριτάκη από το «Ποτάμι» ο Γραμματέας της Ν.Ε. Χανίων Νίκος  Φουρναράκης και από το ΚΙΔΗΣΟ ο Γραμματέας της Ν.Ε. Χανίων Ιπποκράτης Μανουδάκης.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης , ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας , ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Παναγιώτης Μπατσαρισάκης και  ο εκπρόσωπος του προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Πουσαίος.

Ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης χαιρέτησε με επιστολή την εκδήλωση ενώ μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν, ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης , ο Δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός ο π.Δημαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης,ο π.πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δημήτρης Ποντικάκης μέλη του ΔΣ και της ΔΕ του ΕΒΕΧ ,κα.

Να σημειωθεί ο τι ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δεν παρευρέθηκε λόγω της ξαφνικής απώλειας της Αντιπεριφερειρχη, Βιργινίας Μανασάκη.

Ο πρόεδρος του ΙΜΜ Σήφης Βαλυράκης

Αναλυτικά στην ομιλία του ο κ.Βαλυράκης είπε:

«Το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών συνδιοργανώνει την σημερινή εκδήλωση μετά από πρόσκληση των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων των Χανίων και παρουσιάζει Πρόταση Πλαίσιο «Εθνικής Στρατηγικής».

H ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ :       Η παγκόσμια κρίση δεν δίνει σήμερα δείγματα ουσιαστικής υποχώρησης.  Απεναντίας διεθνείς προβλέψεις επιμένουν ότι η κρίση θα χειροτερεύσει.

Η υπερσυγκέντρωση του πλούτου, η διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων, η υστέρηση στις επενδύσεις, η ανεργία, η κοινωνική πόλωση, θα ενταθούν ακόμα περισσότερο.  Η κορυφή του πλούτου, το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού του πλανήτη, κατέχει σήμερα το 50% του παγκόσμιου πλούτου.  Η διεθνής εκτίμηση κινδύνων επισημαίνει, ότι οι εισοδηματικές ανισότητες μαζί με την κλιματική αλλαγή θα είναι οι σοβαρότεροι κίνδυνοι για το άμεσο μέλλον.

ΟΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ (INEQUALITIES) Δύο Γάλλοι οικονομολόγοι ο Thomas Piketty και ο Emmanuel Saez, σε έρευνα τους επισήμαναν, ότι ο ρυθμός της απόδοσης κεφαλαίου, στις αναπτυγμένες χώρες, είναι σταθερά μεγαλύτερος από τους ρυθμούς της οικονομικής τους ανάπτυξης και αυτό θα οδηγήσει με απόλυτη βεβαιότητα σε περαιτέρω αύξηση των ανισοτήτων του εισοδήματος και του πλούτου. Στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποίησαν οι δύο οικονομολόγοι στα αρχεία των φορολογικών υπηρεσιών (IRS) των ΗΠΑ, μιας χώρας που υπέφερε δύο καταστροφικές οικονομικές κρίσεις μέσα σε ογδόντα χρόνια (1928 και 2007), εντόπισαν το γεγονός πως οι οικονομικές ανισότητες επέδρασαν ιδιαίτερα σημαντικά στην πυροδότηση των οικονομικών αυτών κρίσεων.  Όταν το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού στις ΗΠΑ, έφτασε να πραγματοποιεί πάνω από το 23% του συνολικού ΑΕΠ, τότε και στις δύο περιπτώσεις ξέσπασε μεγάλη οικονομική κρίση.

Το μερίδιο του πλουσιότερου 1% του πληθυσμού ως ποσοστό στο ΑΕΠ ανάμεσα στα έτη 2002 και  2012 στις ΗΠΑ .

Στο ξέσπασμα της κρίσης συνετέλεσαν βεβαίως και άλλες δυνάμεις, αλλά η επίδραση των οικονομικών ανισοτήτων στην πυροδότηση της κρίσης θα πρέπει να θεωρείται καταλυτική. Το χρήμα κυκλοφορεί και παράγει εισόδημα, όπως το αίμα ζωή σε ένα ζωντανό οργανισμό, αν συγκεντρωθεί όλο το αίμα στο κεφάλι τότε προκαλείται εγκεφαλικό.  Σε αυτή την περίπτωση στην οικονομία, χάνονται περιουσίες, καταρρέει η ζήτηση, εξανεμίζεται το εισόδημα και μειώνονται δραστικά οι επενδύσεις. Η αντιμετώπιση λοιπόν των εισοδηματικών ανισοτήτων, με πρώτη την ανεργία, πρέπει να προτάσσεται ως κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης και αυτό αφορά βεβαίως και την Ελλάδα που έχει την μεγαλύτερη ανεργία στην Ε.Ε

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

1) Η μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην Ελλάδα συνέπεσε με μία παγκόσμια οικονομική κρίση, την αποδυνάμωση της Ε.Ε. και με ένα πέλαγος γεωπολιτικών ανακατατάξεων που εντείνουν τις αβεβαιότητες κάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα.  Η χώρα μας μαστίζεται κυριολεκτικά από μακροχρόνια ύφεση και ανεργία.  Απαιτείται άμεσα, ως όρος επιβίωσης, ανάπτυξη (εισόδημα) και απασχόληση (θέσεις εργασίας).   Οι Δανειστές μας όμως, παραμένουν αμετακίνητοι στην γραμμή λιτότητας (που προκαλεί ύφεση). Κωλυσιεργούν συστηματικά και αδιαφορούν για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας

ΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ»

Το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής το «μνημόνιο», αποδείχθηκε λάθος συνταγή.  Το πρώτο πρόβλημα του προγράμματος ήταν, η ανακεφαλαίωση με πρόσθετα δάνεια, αντί της διευθέτησης και ελάφρυνσης του Δημόσιου Χρέους που είναι το αυτονόητο. «Τα χρήματα αυτά έκαναν γύρο στην Ελλάδα και πήγαν στις Γερμανικές τράπεζες. Οι Έλληνες δεν πήραν χαμπάρι ούτε την μυρωδιά τους» λέει ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Massimo D’ Alema. Για αυτά τα χρήματα όμως, οι δανειστές, έχουν δεσμεύσει σήμερα το σύνολο της κρατικής μας περιουσίας για 99 χρόνια.                                                                             

Το ελληνικό πρόγραμμα ξεκίνησε ως 3ετές.  Μετά την αποτυχία 1ου και 2ου μνημονίου (λόγω της ύφεσης που προκάλεσαν), το μνημόνιο παρατάθηκε χρονικά. Με το 3ο μνημόνιο, το πρόγραμμα επεκτάθηκε μέχρι το 2018.  Με αιτία λοιπόν την αποτυχία του, το πρόγραμμα αυτό έγινε 8ετές και ήδη φημολογείται η παράταση του με ένα ακόμα 4ο μνημόνιο.  Η συνεχιζόμενη ύφεση προκαλεί νέα χρηματοδοτικά κενά και έτσι αναγκαστικά επιβάλλονται επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας. Την περίοδο Μάιος 2010 – Μάιος 2013, οι προβλέψεις για το ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν 8 φορές και τα απαιτούμενα μέτρα λιτότητας αυξήθηκαν από 25 δις σε 66 δις ευρώ.

Ως συνέπεια, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αντί να αρχίσει να μειώνεται,  αυξάνει.Η χώρα μας είναι παγιδευμένη σε φαύλο κύκλο, διότι οι δανειστές της, δεν της επιτρέπουν να οργανώσει προϋποθέσεις ανάπτυξης. Υπάρχει λοιπόν θέμα «Εθνικής Κυριαρχίας».

Υπάρχει πιεστική Ανάγκη για «ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ»

Απαιτείται ως αυτονόητο η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας στο σχεδιασμό και την άσκηση πολιτικής. Η ανάκαμψη στην Ελλάδα πρέπει να επιτευχθεί σε σύντομο χρόνο με την συμβολή αφενός όλων των πολιτικών δυνάμεων και αφετέρου στη βάση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου με στόχους και προοπτικές μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Υπάρχει σήμερα σύμπλευση των πολιτικών αρχηγών για το Κυπριακό. Το ίδιο πιστεύομε ότι μπορεί να γίνει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την βιωσιμότητα του χρέους (Δυνατότητα εξόδου στις διεθνείς αγορές).  Πρέπει επίσης να γίνει το ίδιο στη προώθηση προγραμμάτων, πολιτικών και δράσεων για την απασχόληση και την  ανάπτυξη.

Η Κύπρος που μπήκε αργότερα, σε ανάλογη με εμάς  περιπέτεια, έχει ήδη απαλλαγεί από τα μνημόνια με πολιτική συνεννόηση, όλων των κοινοβουλευτικών της κομμάτων. 

Οι αμοιβές και οι μισθοί στην Πορτογαλία επανέρχονται στα προ κρίσης επίπεδα. Η Ιρλανδία καταγράφει επίσημα ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 20%, το χρέος της γίνεται βιώσιμο, δανείζεται με χαμηλά επιτόκια και 100.000 Ιρλανδοί έχουν ήδη επιστρέψει στην πατρίδα τους.

To οικονομικό μοντέλο της πατρίδας μας θα στηριχτεί αποκεντρωμένα στο συνδυασμό των δυνατοτήτων του ιδιωτικού του δημοσίου και του κοινωνικού τομέα της οικονομίας. Ας ληφθεί υπόψη ότι στις ευρωπαϊκές χώρες η συμβολή του κοινωνικού τομέα στο συνολικό ΑΕΠ υπερβαίνει το 20%. Στη χωρά μας δυστυχώς βρίσκεται στο 1,5 %. Αντιλαμβάνεστε ότι η παρέμβαση του κοινωνικού τομέα που αφορά εξίσου και τον πρωτογενή, δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα, μπορεί να δώσει χιλιάδες νέες εργασίας ιδιαιτέρα στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Η πρόταση «Εθνικής Στρατηγικής» του ΙΜΜ διαθέτει πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση και διαμορφώθηκε με την συμμετοχή των ερευνητικών ιδρυμάτων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.  Η πρόταση «Εθνικής Στρατηγικής» διατυπώνεται σε ένα κείμενο 30 κωδικοποιημένων σημείων και συζητήθηκε με επιτυχία στην Βουλή τον περασμένο Ιούλιο.   Η πρόταση του ΙΜΜ απευθύνεται στο πολιτικό σύστημα. Απευθύνεται συγκεκριμένα στους πολιτικούς αρχηγούς. Η πρόταση προσφέρεται και προτείνεται ως άξονας και πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής συνεννόησης που να οδηγεί σε συγκλίσεις και συμφωνίες σε συγκεκριμένα εθνικά ζητήματα.

Σήμερα από τα Χανιά διατυπώνεται κοινωνική απαίτηση της Κρήτης για «Εθνική Συνεννόηση» των πολιτικών δυνάμεων

«ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ», τα βασικά στοιχεία της πρότασης είναι:

1.Ο μετασχηματισμός του παραγωγικού συστήματος της Ελλάδας προς την κατεύθυνση της Βιωσιμότητας, της αειφορίας και της Οικονομίας της Γνώσης. Δίνεται Έμφαση σε μεταρρυθμίσεις που εξασφαλίζουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

2.Η Επαναξιολόγηση και ορθολογική οργάνωση όλων των λειτουργιών του κράτους στη λογική της μείωσης του κόστους, πάταξη της γραφειοκρατίας και αύξηση της παραγωγικότητας.

3.Το σχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό στη λειτουργία των θεσμών και του πολιτικού συστήματος. Εξασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα καθώς και η σταθερότητα των κανόνων. Δίνεται έμφαση στη θεσμική παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα.

4.Η ανάπτυξη με πρόταγμα την παιδεία, τις υποδομές και την έρευνα και τεχνολογία στη βάση ενός μακροπρόθεσμου εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης.

5.Η Αντιμετώπιση της διαφθοράς, η επιβολή κανόνων διαφάνειας, η δίκαιη κατανομή βαρών και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

6.Η Άμεση εφαρμογή έτοιμων σχεδίων επένδυσης όπως αυτό της τουριστικής ανάπλασης της Δραπετσώνας και η δημιουργία αγωνιστικής πίστας Formula1. Είναι αναγκαία η δημιουργία ειδικού θεσμικού πλαισίου και εξειδικευμένων ευέλικτων εργαλείων για την υλοποίηση κάθε σημαντικής επένδυσης.

7.Η αξιοποίηση της  προνομιακής γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας και η στρατηγική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας.

8.Ο διακανονισμός του δημόσιου χρέους με βάση τη βιωσιμότητά του σε σχέση με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.      

                                         Ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ.

Ακολούθησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μαργαρώνης, ο οποίος είπε:

«Καλωσορίζουμε στα Χανιά σήμερα το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών και τον εκπρόσωπο του, τον κ.Σήφη Βαλυράκη .

Τα Επιμελητήρια Δυτικής Κρήτης έχουμε αποφασίσει εδώ και 1 χρόνο περίπου να διοργανώσουμε ένα «Αναπτυξιακό Συνέδριο» στα Χανιά με στόχο να καταρτίσουμε ένα πλήρες Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης.

Στο προσυνεδριακό αυτό πλαίσιο μετά και το διήμερο που έγινε στο Τ.Ε.Ε. εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση στην οποία έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών.

Η Πρόταση Εθνικής Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών είναι μια πλήρη πρόταση που έχει δουλευτεί από πολλούς και αξιόλογους ακαδημαϊκούς και επιστήμονες, έχει παρουσιαστεί στην Ελληνική Βουλή και σ’ όλα τα πολιτικά κόμματα.

Κύριε Αντιπρόεδρε του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών, είπε ο κ.Μαργαρώνης,διάβασα με προσοχή την πρότασή σας η οποία με βρίσκει σύμφωνο σ’ όλες τις διατυπώσεις και τις προτάσεις σας. Αυτό που με στεναχωρεί είναι γιατί ενώ έχουμε πλήρως αναλύσει και αποδεχτεί το πρόβλημα και γνωρίζουμε τη λύση προχωράμε πολύ αργά, τόσο αργά που δεν προλαβαίνουμε.

Η χώρα βρίσκεται 7 χρόνια πλέον σε οικονομική κρίση, η κοινωνία φτωχοποιείται, οι επιχειρήσεις έχουν λυγίσει, το τραπεζικό σύστημα δεν αντέχει και το κράτος παραμένει αδύναμο, αναποτελεσματικό, γραφειοκρατικό και αντιαναπτυξιακό.

Γνωρίζω ότι η χώρα μας πέρασε πολλές περιόδους αναταραχής, με σοβαρά πολιτικά γεγονότα. Όμως σ’ αυτή την τόσο πλούσια από μεριάς φυσικών αποθεμάτων, ιστορίας και πολιτισμού χώρα, το κράτος σήμερα βρίσκεται χρεωκοπημένο και οι πολίτες σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι τραγικό λάθος.

Εν αντιθέσει θα έπρεπε να είμαστε σε συνεχή ανάπτυξη σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που να είμαστε εμείς οι δανειστές και όχι οι δανειζόμενοι.

Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα για μεγάλες τομές σε κύριους τομείς όπως:

  • Δημόσια Διοίκηση – Υπουργεία – Υπηρεσίες
  • Δικαιοσύνη και Παιδεία
  • Φορολογία – Κανόνες λειτουργίας της ιδιωτικής οικονομίας

Οφείλουμε όλοι μας που έχουμε συμμετοχή σε θέσεις χάραξης τοπικής – περιφερειακής και κεντρικής πολιτικής εξουσίας να έρθουμε σε μια συνεννόηση και συνεργασία.

Η χώρα και η ιδιωτική οικονομία δεν αντέχουν άλλο, και θέλω από αυτό το βήμα να στείλω μήνυμα συνεννόησης και συνεργασίας των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων.

Εμάς τους επιχειρηματίες δεν μας ενδιαφέρουν τα μικροκομματικά παιχνίδια και οι πολιτικές κόντρες. Χορτάσαμε και κουραστήκαμε απ’ αυτά, εδώ και δεκαετίες.

Η κατάσταση  των ΜμΕ και της Ελληνικής οικονομίας δεν διορθώνονται μέσα στη Βουλή εκτοξεύοντας ο ένας κατηγορίες στον άλλο.

Είμαστε όλοι Έλληνες και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο ενωμένοι – ασχέτως με τις πολιτικές μας καταβολές και θεωρίες – θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε.

Όταν και εφόσον συμβεί αυτό και επανέλθουμε στην πραγματική ανάπτυξη τότε θα έχουμε την πολυτέλεια να ξαναδούμε πολιτικοοικονομικές θεωρίες».

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ αναφέρθηκε στο βασικό στρατηγικό στόχο πολιτικής για τις ΜμΕ τονίζοντας ότι είναι ύψιστης σημασίας, καθώς στο πλαίσιο που αυτός θέτει, αποφασίζονται μέτρα και μέσα εφαρμογής πολιτικής. H «υγεία» και η ανταγωνιστικότητα των μικρών επιχειρήσεων προφανώς επηρεάζεται από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον πρωτοφανούς και μακροχρόνιας ύφεσης, όπου κάθε είδος επιχειρηματικής δραστηριότητας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όσο υγιώς και αν διοικείται και οργανώνεται. Αν και δεν αμφισβητούνται τα χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας και καινοτομίας των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αυτό δεν συνηγορεί στην αντίληψη υπέρ μιας πολιτικής καταστροφής της μικρής επιχειρηματικότητας, παρά μάλλον στην εφαρμογή μιας πολιτικής στήριξής τους.

Στο πλαίσιο αυτό είπε, ο βασικός στρατηγικός στόχος πολιτικής για τις ΜμΕ πρέπει να είναι: «Η εφαρμογή μιας μακροχρόνιας πολιτικής στήριξης της μικρής επιχειρηματικότητας, προκειμένου οι μικρές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται σε ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού». Στο πλαίσιο ενός τέτοιου στόχου μπορούν στη συνέχεια να σχεδιαστούν μέτρα και μέσα πολιτικής στήριξης των μικρών επιχειρήσεων.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο ανέφερε ο κ.Μαργαρώνης οι ΜΜΕ είναι τα εξής:

1.Ρευστότητα (Ακατάσχετος λογαριασμός)

2.Υπερφορολόγηση (Ρυθμίσεις υποχρεώσεων)

3.Αθέμιτος Ανταγωνισμός – παρεμπόριο

•Επισυνάπτονται πίνακες που αφορούν την Αναπτυξιακή στρατηγική για τις ΜΜΕ μέρος της ομιλίας του κ.Μαργαρώνη.

Ο π.πρόεδρος του ΤΕΕ

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο π.πρόεδρος του ΤΕΕ|Παράρτημα Δυτ.Κρήτης Λευτέρης Κοπάσης ο οποίος είπε :

«Καλωσορίζουμε την προταση εθνικής στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης του ΙΜΜ

Αφού διαπιστώσουμε με την σειρά μας το μέγεθος και την διάρκεια της κρίσης που μαστίζει την χώρα μας .Πράγμα που επιβάλει την ενεργοποίηση όλων μας .Χαιρόμαστε που συνδιοργανώνουμε την αποψινή εκδηλωςη διεπιμελητηριακα σε συνεργασια με το ΙΜΜ και τον αντιπρόεδρό του συντοπίτη μας πρώην υπουργό Σηφη Βαλυράκη

Βέβαια η προταση γίνεται για όλη την χώρα και αποτελεί

μια προσπάθεια σε υψηλό ακαδημαικο, οικονομικό, τεχνοκρατικό και πολιτικό επίπεδο, σε βάθος χρόνου αναδεικνύοντας έτσι την σπουδαιότητά της.

Ως ΤΕχνικο Επιμελητήριο θα περιοριστούμε να ξεχωρίσουμε το τεχνοκρατικό μέρος και να προσθέσουμε τις θεσεις που επεξεργαζόμαστε στην κοινή κατεύθυνση.Αποτελεί κοινή αντίληψη η σπουδαιότητα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας συνώνυμο της παραγωγικότητας.

Έχοντας στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής επιδιώκουμε να στοιχειοθετησουμε τον Δείκτη Ανταγωνιστικότητας της Τοπικής Οικονομίας και τον παρακολουθούμε.

Οι παράγοντες που τον καθορίζουν είναι: 

1.Οι διατιθέμενες υποδομές και το κόστος χρήσης τους, Χαρακτηριστικά:

• η ύδρευση και η άρδευση,

• η διαχείριση των λυμάτων, των αστικών και ειδικών στερεών αποβλήτων,

• οι δυνατότητες και το κόστος σύνδεσης λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα,  κόστος χρήσης των αεροδρομίων λιμανιών και δρόμων.

• Το κόστος ενέργειας, τηλεφωνίας και internet 

2.Το έλλειμμα στις υποδομές που περιορίζει την ανάπτυξη και επιβαρύνει το περιβάλλον, χαρακτηριστικά: ΒΟΑΚ, Αεροδρόμια, Λιμάνια, Μαρίνες, ΕΕΛ, ΧΥΤ

3.Το κόστος της γραφειοκρατίας, χαρακτηριστικά: αποδοτική λειτουργία του δημόσιου τομέα, αδειοδοτήσεις, έλεγχος, υγεία, παιδεία, αξιοποίηση των ευρωπαικών πόρων και των χρηματοδοτικών εργαλείων, μηδενισμός της διαφθοράς.

4.το έλλειμμα αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, χαρακτηριστικά: αξιοποίηση ΑΠΕ, δημιουργία τεχνολογικού πάρκου ο εκσυγχρονισμός και η παραγωγή καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας, η διασύνδεση των τοπικών ΑΕΙ με την τοπική επιχειρηματικότητα, η μπλε ανάπτυξη, το τοπικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Υποχρέωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου αποτελεί η ευρηματική τεκμηριωμένη ακριβής και ουσιαστική παρέμβαση, ως συμβούλου του κράτους,  στην βελτίωση της αναπτυξιακής διαδικασίας που θα επιφέρει σημαντικά ωφέλη και στο επάγγελμα του διπλωματούχου μηχανικού.

Αυτή η νέα αντίληψη προσέγγισης της τοπικής ανάπτυξης με την στοιχειοθέτηση την μέτρηση και την παρέμβαση στους παράγοντες που την επηρεάζουν , αποτελεί την καινοτομία που επινόησε και μπορεί να παρακολουθεί το ΤΕΕ/ΤΔΚ.

Αποσκοπεί άλλωστε επίσης στο να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα, να έχουμε εποπτικό στρατηγικό έλεγχο να μετράμε τις επιλογές μας να κατανέμουμε καλύτερα τους διατιθέμενους πόρους μας.

Ένας και μόνο δείκτης για την ανταγωνιστικότητα της τοπικής οικονομίας κατέληξε ο κ.Κοπάσης σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά».

DSCF2285

DSCF2286

DSCF2289

DSCF2290

DSCF2291

DSCF2292