ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλύτερη τιμή για το ελαιόλαδο δίνει η πιστοποίηση των φαινολών. Επισημάνσεις σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο.

Φαινόλες ελαιολάδου και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου το Επιμελητήριο Χανίων στην αίθουσα διαλέξεων του φορέα.

Όπως επεσήμαναν οι ομιλητές , ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα                Φαρμακευτικής ,Προκόπης Μαγιάτης και η καθηγήτρια του ίδιου τμήματος Ελένη Μελλίου, η τιμή του ελαιολάδου όταν φέρει την πιστοποίηση των υγειοπροστατευτικών συστατικών είναι πολλαπλάσια στη διεθνείς αγορές ,της Αμερικής ,της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης .

‘Όπως τόνισε ο κ.Μαγιάτης , οι φαινόλες είναι συγκεκριμένη κατηγορία συστατικών που υπάρχουν μέσα στο ελαιόλαδο , και σχετίζονται κυρίως με την πικάντικη και πικρή γεύση του. Από εκεί μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι ένα λάδι είναι πλούσιο σε φαινόλες. Αυτές οι ουσίες ανήκουν σε μια κατηγορία που η Ευρωπαική Ένωση έχει χαρακτηρίσει επίσημα ως προστατευτικές για την υγεία ,όταν, βρίσκονται σε συγκεκριμένα επίπεδα σε ένα ελαιόλαδο. Η επισήμως αναγνωρισμένη ιδιότητα των φαινολών από την Ε.Ε. είναι η προστασία των λιπιδίων του αίματος από τη οξείδωση . Όπως εξήγησε ο κ.Μαγιάτης” στο αίμα μας κυκλοφορεί χοληστερίνη , η οποία όταν οξειδωθεί , φράζει τα αγγεία , δημιουργούνται αθηρωματικές πλάκες που προκαλούν το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Όταν σταματάμε τη διαδικασία οξείδωσης προστατεύουμε το καρδειαγγειακό μας σύστημα».

 

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε επίσης σε μια διαδικασία πιστοποίησης που έχει αναπτύξει σχετικά με το εάν το ελαιόλαδο έχει και σε τι επίπεδο φαινόλες ,ώστε ο παραγωγός να το αναφέρει στην ετικέτα του και έτσι να πάρει υψηλότερη τιμή.

«Η διαδικασία που έχει αναπτυχθεί ονομάζεται πυρηνικός μαγνητικός συντονισμός .Μέσα σε ελάχιστα λεπτά μπορεί να μετρηθεί η ποιότητα ενός ελαιολάδου και να δοθεί το ανάλογο πιστοποιητικό» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ.Μαγιάτη, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μια μερίδα παραγωγών –τυποποιητών ελαιολάδου, περίπου 500, οι οποίοι είναι ενημερωμένοι για την αξία των φαινολών στο ελαιόλαδο , ωστόσο κατέληξε, μπροστά στην ύπαρξη χιλιάδων μικροπαραγωγών ελαιολάδου , το ποσοστό όσων γνωρίζουν την αξία του είναι λίγο και χρειάζεται ακόμη αρκετή προσπάθεια ενημέρωσης.