Έντονες αντιδράσεις από το Ε.Β.Ε. Χανίων
Στην κατάργηση των 41 από τα 59 υφιστάμενα Εμποροβιομηχανικά, Βιοτεχνικά και Επαγγελματικά Επιμελητήρια προχωρά το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του επιμελητηριακού χάρτη της χώρας. O εν λόγω σχεδιασμός βρίσκει αντίθετα τα Επιμελητήρια της Κρήτης και μάλιστα, όπως σημειώνει, μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε. Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης «θεωρούμε ότι ο επιμελητηριακός φορέας πρέπει να είναι το δυνατόν εγγύτερα στις επιχειρήσεις για να τις εξυπηρετεί ταχύτερα και στον πιο ικανοποιητικό βαθμό. Η δημιουργία περιφερειακών Ε.Β.Ε. διαλύει τον σημαντικό αυτό θεσμό, ο οποίος, εάν ενισχυθεί, θα αποτελέσει το όχημα προγραμματισμού και ανάπτυξης σε τοπικό περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο».
ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
«Έχουμε δώσει δεκάδες προτάσεις για την αναθεώρηση της νομοθεσίας, δυστυχώς όμως άκομψα ενημερωθήκαμε για τον νέο νόμο από τις εφημερίδες» τονίζει χαρακτηριστικά. «Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η νομοθεσία που διέπει τα Ε.Β.Ε. χρειαζόταν επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό. Για τον λόγο αυτό και οι εκλογές των Ε.Β.Ε. που έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015, έχουν πάρει παράταση ενός και πλέον έτους για να ψηφιστεί από την κυβέρνηση η νέα επιμελητηριακή νομοθεσία» επισημαίνει ο κ. Μαργαρώνης και προσθέτει: «Τα Ε.Β.Ε. δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι Ν.Π.Δ.Δ., αλλά ανεξάρτητοι οικονομικά φορείς του Δημοσίου. Η βιωσιμότητά τους -μετά την κατάργηση της υποχρεωτικής εισφοράς- επαφίεται αποκλειστικά στο ΓΕΜΗ. Το μητρώο αυτό στήθηκε, χρηματοδοτήθηκε και το έφεραν σε πέρας τα Επιμελητήρια, με απόλυτη επιτυχία, προσφέροντας στο κράτος και στις επιχειρήσεις ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο χωρίς να κοστίσει τίποτα στον κρατικό προϋπολογισμό. Π.χ. για το Ε.Β.Ε.Χ. χρειάστηκαν 3 χρόνια και 4 εργαζόμενοι και νέα υλικοτεχνική υποδομή για να αναρτηθούν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα 16.000 επιχειρήσεις και όλα τους τα στοιχεία από τη σύστασή τους».
ΕΝΙΣΧΥΣΗ
«Όπως επανειλημμένως έχουμε ζητήσει εγγράφως, ένεκα της αύξησης των επιχειρηματικών αναγκών και με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των επιμελητηριακών φορέων, το κράτος θα έπρεπε να ενισχύσει θεσμικά και οικονομικά τα 59 Επιμελητήρια και να τους αναθέσει περισσότερες αρμοδιότητες, π.χ. αδειοδότηση επιχειρήσεων μέσης όχλησης, υγειονομικού ενδιαφέροντος, γραφείο εξυπηρέτησης επιχειρηματιών, γραφείο εξυπηρέτησης επενδυτών κ.ά.» συνεχίζει ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Χ. τονίζοντας: «Επομένως αυτό που περιμέναμε από τη σημερινή κυβέρνηση ήταν και είναι η διασφάλιση των ελάχιστων εισφορών ΓΕΜΗ από τις επιχειρήσεις π.χ. 30 € ετησίως για τις ατομικές. Αυτό δεν έχει συμβεί και αυτή τη στιγμή τα Ε.Β.Ε. αντιμετωπίζουν ζητήματα βιωσιμότητας. Ο τελευταίος νόμος προβλέπει τη συγχώνευση των μεταξύ τους όμορων Ε.Β.Ε., εάν το θέλουν ή εάν διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει βιωσιμότητα διά της κοινής δράσης. Τα Επιμελητήρια Κρήτης, ήδη από καιρό συντονιζόμαστε και συμμετέχουμε σε δράσεις από κοινού και με άλλους φορείς, όπως είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα μαζί με την Περιφέρεια, η συμμετοχή σε εκθέσεις μαζί με την Περιφέρεια και τον ΣΕΚ, τουριστική προβολή, κοινές παρεμβάσεις σε Υπουργεία, Ο.Τ.Α. κ.λπ. Κατά συνέπεια και το πρόβλημά μας δεν είναι η συνεργασία. Η βασική διαφωνία, όπως αυτή εκφράστηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ε.Β.Ε., είναι η διατήρηση των 59 Επιμελητηρίων και σε καμία περίπτωση η μείωσή τους καθώς θεωρούμε ότι ο επιμελητηριακός φορέας πρέπει να είναι το δυνατόν εγγύτερα στις επιχειρήσεις για να τις εξυπηρετεί ταχύτερα και στον πιο ικανοποιητικό βαθμό. Η δημιουργία περιφερειακών Ε.Β.Ε. διαλύει τον σημαντικό αυτό θεσμό. Επιπλέον αυτό που ζητάμε από το κράτος εφόσον μας ήρε την υποχρεωτικότητα της συνδρομής να διασφαλίσει τα έσοδα του ΓΕΜΗ για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας».
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
«Έχουμε δώσει δεκάδες προτάσεις για την αναθεώρηση της νομοθεσίας, όπως και έχουμε επεξεργαστεί μοντέλα ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων και είχαμε την υπόσχεση από την κυβέρνηση ότι πρώτοι εμείς θα λαμβάναμε τη σχετική ενημέρωση -μιας και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή μας στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Δυστυχώς όμως άκομψα ενημερωθήκαμε για τον νέο νόμο από τις εφημερίδες. Σύντομα δεσμευόμαστε να λάβουν τα μέλη μας και τα Μ.Μ.Ε. τις συνολικές μας προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό και το ρόλο των Ε.Β.Ε. στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα», καταλήγει ο κ. Μαργαρώνης.
Πηγή: Χανιώτικα Νέα