ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έλληνες χονδρέμποροι από το εξωτερικό στον «Αγροτικό Αύγουστο»

Η σύναψη συμφωνιών με Χανιώτες παραγωγούς – εμπόρους είναι ο στόχος του Επιμελητηρίου Χανίων, ο πρόεδρος του οποίου προσκάλεσε Έλληνες χονδρέμπορους από το εξωτερικό προκειμένου να παραβρεθούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Αγροτικός Αύγουστος» και να γνωρίσουν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, εξαιρετικής ποιότητας.

Οι Έλληνες χονδρέμποροι, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του ΕΒΕΧ Γιάννη Μαργαρώνη, επισκέφθηκαν χθες ένα – ένα τα περίπτερα της έκθεσης, πριν αλλά και μετά τα εγκαίνια, και είχαν την ευκαιρία να γευτούν, αλλά και να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα προϊόντα, εκφράζοντας θετικές γνώμες, όταν ρωτήθηκαν από το HANIA.news.

Ο κ. Γιάννης Βασιλείου, Έλληνας έμπορος που δραστηριοποιείται στο Αμβούργο της Γερμανίας, σημείωσε ότι «μας έχει καλέσει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων για να επισκεφθούμε την έκθεση. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα (λάδια, μέλια, τυριά), ό,τι δίνει η γη πιο πολύ».

Ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα και ειδικά για τα κρητικά προϊόντα, γιατί έχουν αποκτήσει ένα καλό όνομα στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία. Σαφώς και μπορούν να γίνουν εξαγωγές αυτών των προϊόντων, αρκεί να διαθέτουν ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένες προδιαγραφές όσον αφορά στη συσκευασία και στην τυποποίηση, στοιχεία που παίζουν μεγάλο ρόλο για την εισαγωγή τους στα ράφια των γερμανικών επιχειρήσεων».

XONDREMPOROI2

XONDREMPOROI3

Από την πλευρά της, η κα Ρένα Στεφάνου, Κύπρια, Sales Director – Partner στη δανέζικη εταιρεία Kirkeby Cheese Export, που παράγει τυροκομικά προϊόντα, με εξαγωγές σε είκοσι χώρες, σημείωσε ότι «εμείς είμαστε ειδικοί στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επομένως, τα γαλακτοκομικά – τυροκομικά μάς ενδιαφέρουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

Η κα Στεφάνου τόνισε, ακόμη, ότι «υπάρχει ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα» και πρόσθεσε ότι «η ποιότητα και η τιμή πάνε μαζί. Όσο ανεβαίνει η ποιότητα, αυξάνεται και η τιμή. Οι Δανοί είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω όταν η ποιότητα του προϊόντος είναι καλή. Η Δανία, άλλωστε, είναι μία χώρα που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποιότητα», επεσήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕ ΧΑΝΙΩΝ

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης επεσήμανε ότι το ΕΒΕΧ «στηρίζει και φέτος τον “Αγροτικό Αύγουστο”, μαζί με την Περιφέρεια και τον Δήμο.  Πιστεύουμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουν τα προϊόντα μας Έλληνες και ξένοι επισκέπτες, αλλά και οι ντόπιοι. Κάναμε και μια προσπάθεια να φέρουμε κάποιους Έλληνες χονδρέμπορους από το εξωτερικό, πολλοί δυνατούς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δοκιμάζουν (σ.σ. τοπικά προϊόντα) και ελπίζουμε να κλείσουν κάποια δουλειά. Από το 2012 έως και το 2015 οι εξαγωγές από τον Νομό Χανίων αυξήθηκαν κατά 240%, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, που σημαίνει ότι οι τελευταίοι ήρωες βιοτέχνες – παραγωγοί βελτιώνονται. Βελτιώνουν τα προϊόντα τους, τη συσκευασία, την τυποποίηση, το μάρκετινγκ και την προώθηση κι εμείς βοηθάμε να τα εξάγουν για να πάνε όλα καλύτερα»

 XONDREMPOROI5