ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επισημάνσεις σε εκδήλωση στο ΕΒΕΧ | Εξαγωγικές προοπτικές για τα Χανιώτικα προϊόντα στην Ιαπωνία

Έντονο ενδιαφέρον για τα κρητικά προϊόντα έδειξαν οι Ασιάτες κατά την διάρκεια της διεθνούς εκθέσεως “Wine & Gourmet” που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στο Τόκυο, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας OECON Group που διοργάνωσε την αποστολή με την συμμετοχή Ελληνικών Επιμελητηρίων.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 11 Μαΐου στο ΕΒΕΧ οι κ.κ. Τσαλταμπάση και Τσαγράκη διευθύντρια και σύμβουλος της OECON Group αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα της έκθεσης στην οποία ως γνωστόν συμμετείχαν Χανιώτικες και Ρεθεμνιώτικες επιχειρήσεις.

«Το κρητικό περίπτερο» είπαν, αποτέλεσε πόλο έλξης για πολυάριθμους και στοχευμένους επισκέπτες που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα κρητικά προϊόντα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων μας εντυπωσίασαν καθώς η αγορά της Ιαπωνίας είναι μια αγορά που αγαπά το ποιοτικό και όχι το φθηνό προϊόν και μπορούμε να την κατακτήσουμε.»
«Διακόσια είκοσι επαγγελματικά ραντεβού έγιναν κατά την διάρκεια της και εβδομήντα οκτώ (78) εισαγωγείς συνεχίζουν με μια ενεργή διαπραγμάτευση με επιχειρήσεις από Χανιά και Ρέθυμνο. Στο χέρι των τοπικών επιχειρήσεων είναι να ενισχύσουν τους διαύλους και να εξάγουν τα προϊόντα τους. Θα κλείσουν συμφωνίες οι 4 από τις 5 Χανιώτικες επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην αποστολή» είπε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της εταιρείας Λίνα Τσουλταμπάση.
Για να συμπληρώσει λέγοντας: «Η ιαπωνική αγορά είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και οι Έλληνες εξαγωγείς την έχουν υποτιμήσει αρκετά. Αν σκεφτούμε ότι 150 εκ. είναι οι κάτοικοι, αλλά γενικότερα υπάρχουν 300 εκ. καταναλωτές, καθώς οι καταναλωτές της Ταϊβάν και της Κορέας παίρνουν τάσεις από την ιαπωνική αγορά, βλέπουμε, ότι είναι μια αγορά μεγαλύτερη ακόμα και από την αμερικανική, που δεν έχουμε δώσει τη δέουσα σημασία.»
«Μπαίνοντας στην αγορά της Ιαπωνίας είπε με την σειρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης δημιουργείται μια πηγή εισόδου και για τις άλλες Ασιατικές αγορές όπως αυτές της Κορέας και της Κίνας. Η προσπάθεια που εδώ και 2 χρόνια έχει ξεκινήσει το Επιμελητήριο Χανίων προς τη κατεύθυνση «Άνοιγμα στην ιαπωνική αγορά» μπαίνει στη τελική ευθεία με τη συμμετοχή χανιώτικων επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών στη Διεθνή Έκθεση της Ιαπωνίας.» Να σημειωθεί κατέληξε ο κ. Μαργαρώνης ότι συνολικά 10 χανιώτικες επιχειρήσεις εξάγουν σήμερα στην Ιαπωνία.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική συμμετοχή στην έκθεση έγινε με την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Ανάπτυξης ενώ οι κρητικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν εμπορεύονται μεταξύ άλλων λάδι, κρασί, μέλι, σταμναγκάθι, αρτοποιήματα και σαλιγκάρια.