ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Δήμου Χανίων, ΕΒΕΧ με ΕλληνοΚινεζικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης

Μνημόνιο συνεργασίας με το Ελληνικινεζικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης υπέγραψαν την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου στα Χανιά ο Δήμος και το Επιμελητήριο με στόχο την συνεργασία και την ανάπτυξη κοινών δράσεων στους τομείς επιχειρηματικότητας επιστήμης και πολιτισμού. Σε εκδήλωση το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης ΕΚΙΝΑ ΑΜΚΕ Ελεάνα Νεστορίδη αναφερόμενη στην ενεργοποίηση των δράσεων επεσήμανε ότι αυτές προβλέπουν μεταξύ άλλων:
● Συγκρότηση μόνιμης Ομάδας Εργασίας.
● Διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων συνεδρίων, εκθέσεων.
● Εκδόσεις, ηλεκτρονικά έντυπα, προωθητικό υλικό ενημερωτικού χαρακτήρα.
● Ανάπτυξη ιστοσελίδας ή και της εφαρμογής (app) του Δήμου στην κινεζική γλώσσα.
● Δημιουργία παραρτήματος στα Χανιά.
● Επιχειρηματική αποστολή στην Κίνα.
● Συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού (προσέλκυση, προβολή /προώθηση).
● Business to business.
● Εργαστήρια κινεζικής γλώσσας για παιδιά και επιχειρηματίες.

Αναφερόμενη στην ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων του Νομού και της πόλης των Χανίων με εισαγωγείς στις επαρχείεςDSCF2067 Guizhou, Shanxi, Gansu, Ningxia είπε, ότι αυτές μπαίνουν στην διαδικασία ανάπτυξης με εκατομμύρια καταναλωτές οι οποίοι πρόθυμα αγοράζουν καινοτόμα προϊόντα. Οι πόλεις αυτές τόνισε, περιλαμβάνονται στο κινεζικό όραμα του δρόμου του μεταξιού και θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από την αναβίωση του, που θα φέρει τον τίτλο «One Belt and One Road».
Παράλληλα η κ. Νεστορίδη επεσήμανε την Αδελφοποιήση της πόλης των Χανίων με Κινεζικές. Πρέπει τόνισε, να αξιοποιηθεί η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των αστικών κέντρων της Κίνας. Κάτοικοι των πόλεων όπως πχ. Sichuan, Wuhan, Chongking (οι οποίες δεν είναι παραλιακές) ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για ταξίδια στο εξωτερικό, και η Πρεσβεία μας δρομολογεί την αδελφοποίηση των παραπάνω μεγαλουπόλεων με Ελληνικές.
DSCF2070Το Ελληνοκινεζικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης ΕΚΙΝΑ Α.Μ.Κ.Ε, συστάθηκε το 2013. Είναι μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία, που σκοπό έχει να καλλιεργήσει, να αναπτύξει και να ενισχύσει σφαιρικά τις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, σε ποικίλους τομείς και δραστηριότητες.
• Ιδρυτικός στόχος του ΕΚΙΝΑ είναι η γνωριμία, η συνάντηση και η συνεννόηση ανθρώπων, εταιρειών, φορέων και οργανώσεων, καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, αλλά και η μεταξύ τους συνεργασία στον επιχειρηματικό, πολιτιστικό και επιστημονικό τομέα.
• Απώτερος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η εύρεση του κοινού σημείου συνάντησης μεταξύ των δύο λαών, Ελληνικού και Κινεζικού, η μεταξύ τους επαφή, η κατανόηση της διαφορετικότητας τους και η αγαστή μεταξύ τους συνεργασία για κοινό όφελος.
Τέλος να σημειωθεί ότι σύντομη ομιλία στους παρευρισκομένους στο ΕΒΕΧ απηύθυνε και η εμπορική ακόλουθος της πρεσβείας της Κίνας, Zhon Ruojun.