ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κινέζικο έντομο απειλεί να ξεράνει τις Ελληνικές καστανιές | Επισημάνσεις επιστημόνων σε ημερίδα στο ΕΒΕΧ

Ένα επικίνδυνο έντομο που έφθασε στην Ευρώπη από την Κίνα μέσα σε μικρά φυτά καστανιάς που εισήγαγαν οι Ιταλοί πριν από δεκατρία χρόνια, απειλεί σήμερα και τις ελληνικές καστανιές.
Το «Dryocosmus Kuriphilus» γνωστό και ως «σφήκα του κάστανου» που το 2014 εμφανίστηκε και στο Νομό Πιερίας μέσα σε 2 χρόνια μπορεί να ξεράνει ολόκληρο το δένδρο!
Αυτά επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων σε ημερίδα που διοργάνωσε το απόγεμα της Δευτέρας 19

Οκτωβρίου το ΕΒΕΧ, με θέμα τις νέες ασθένειες της καστανιάς και ομιλητές τους, Δρ Δημήτρη Αβτζή Ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης και Δρ Γιάννη Μετζιδάκη Γεωπόνο, επιστημονικό σύμβουλο – π. ερευνητή ΕΘΙΑΓΕ.

Παρουσία δεκάδων καστανοπαραγωγών του Νομού Χανίων, οι δύο ερευνητές αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στα συμπτώματα και στην έγκαιρη λήψη απαραίτητων μέτρων τονίζοντας ότι η Ιταλία που αντιμετωπίζει πλέον μεγάλο πρόβλημα στην καστανοπαραγωγή της από την εξάπλωση του εντόμου στέλνει στην Ελλάδα τους παραγωγούς και εμπόρους της για να αγοράσουν Ελληνικό κάστανο.
DSCF2053Το έντομο τόνισαν, μεταφέρεται μέσω φυτευτικού υλικού με νεαρά φυτά που έχουν στουςDSCF2053 οφθαλμούς τους προνύμφες του εντόμου και ο εντοπισμός τους είναι εξαιρετικά δύσκολος. Μοναδικός τρόπος καταπολέμησης του είναι ένα παράσιτο, έναν άλλο έντομο δηλαδή το οποίο σκοτώνει το «Dryocosmus Kuriphilus», ζει στην Κίνα και επιφέρει ισορροπία ανάμεσα στα δύο. Ο προαναφερόμενος τρόπος καταπολέμησης έχει επιφέρει αποτελέσματα στην Ευρώπη ενώ στην Ελλάδα η μέθοδος δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα καθώς πρώτα πρέπει να ενημερωθούν οι παραγωγοί και έπειτα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.