ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ημερίδα στο ΕΒΕΧ

«Πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων» το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 31 Αυγούστου στο ΕΒΕΧ, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του «Αγροτικού Αυγούστου». Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, μεταξύ των οποίων και η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του φορέα ΒΙΟΕΛΛΑΣ, Βασιλική Ρούση, «η πιστοποίηση δίνει την προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν, το κάνει πιο ανταγωνιστικό και ανοίγει νέες αγορές αφού οι δυσκολίες που υπήρχαν στο παρελθόν έχουν εξαλειφθεί καθώς οι αγρότες ξέρουν πια τι χρειάζονται και έχουν μπει στη διαδικασία να αναζητούν την πιστοποίηση και να πληρούν τις προϋποθέσεις».
Παρουσιάζοντας τον κατάλογο των προϊόντων που εισήγαγε η Ελλάδα το 2014, με τη σειρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «με την επιβολή των capital controls αντιληφθήκαμε το μέγεθος της εξάρτησής μας από τις εισαγωγές προϊόντων αφού δεν μπορούμε να καλύψουμε με τις ανάγκες μας σε κρέας, τυρί, αυγά, φρούτα και λαχανικά, με αποτέλεσμα να εισάγουμε ετησίως τρόφιμα και ζώντα ζώα αξίας 5 δις ευρώ»!
Με τη σειρά του, ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροκτήματος του ΤΕΙ Κρήτης Μιχάλης Παπαηλιάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων «πως στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 20.000 βιοκαλλιεργητές, ενώ σε επίπεδο Κρήτης, κύρια καλλιέργεια είναι η ελιά και ακολουθούν τα κηπευτικά κι ύστερα το αμπέλι. Η δυναμική όμως που υπάρχει είναι πάρα πολύ μεγάλη. Δεν καλύπτονται οι ανάγκες ούτε της τοπικής αγοράς και πολλές φορές εντοπίζουμε προϊόντα εισαγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μπανάνα. Όμως εκεί που υστερούμε πάρα πολύ και σαν Κρήτη, είναι τα μεταποιημένα προϊόντα. Δυστυχώς», κατέληξε, «τα μεταποιημένα βιολογικά προϊόντα είναι ελάχιστα και αν επισκεφθείτε ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων θα δείτε ότι τα περισσότερα προϊόντα είναι εισαγωγής».