ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα τοπικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές | Στόχος του Δικτύου Αδελφοποιημένων πόλεων που συνεδρίασε στο ΕΒΕΧ.

Στην υιοθέτηση δράσεων για την άντληση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να προωθηθούν, τα τοπικά προϊόντα, ο τουρισμός, το εμπόριο και ο πολιτισμός στις διεθνείς αγορές στοχεύει το Δίκτυο Αδελφοποιημένων πόλεων της Ελλάδας με την πόλη της Πάφου που συνεδρίασε το Σάββατο 30 Μαΐου στο Επιμελητήριο Χανίων το οποίο έχει και την προεδρία του Δικτύου για το Α’ εξάμηνο του 2015.
Όπως επισημάνθηκε, προγραμματίζονται επιχειρηματικές αποστολές και συναντήσεις για την εξυπηρέτηση των σκοπών των Επιμελητηρίων και των μελών τους, ενώ για τα επόμενα χρόνια αναμένονται θετικά αποτελέσματα από τις προσπάθειες που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια το Δίκτυο.
Επιτακτική ανάγκη όπως υπογραμμίστηκε λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικονομίες και Ελλάδας και Κύπρου είναι, η στροφή προς το εξωτερικό και στους επενδυτές και η προώθηση των εξαγωγών μας.

Χαιρετισμοί
Σύντομο χαιρετισμό στους συμμετέχοντες απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο Γ.Γ. Εμπορίου και Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης , ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης.

Ο Γ.Γ.
Ο κ. Παπαδεράκης είπε μεταξύ άλλων ότι «ως Πολιτεία μέσα στο νέο θεσμικό πλαίσιο που επεξεργαζόμαστεDSCF1949 -και θα ολοκληρώσουμε μέχρι τέλος του χρόνου- θέλουμε να ενισχύσουμε, τον τομέα προώθησης πραγματικών εμπορικών συναλλαγών, στις σχέσεις μας με άλλες χώρες και επιχειρήσεις στην Ευρώπη και όχι μόνο. Αυτός ο τομέας είναι σημαντικός και όλα τα Επιμελητήρια μπορεί να παίξουν σπουδαίο ρόλο. Θεωρούμε, τόνισε, σκόπιμο για την περαιτέρω ενίσχυση της παραπάνω προσπάθειας, να υπάρξει συντονισμός αυτών των δραστηριοτήτων και με το Υπουργείο Εξωτερικών και τις Υπηρεσίες του, πρεσβείες και εμπορικούς αντιπροσώπους, κάτι που μέχρι πρότινος δεν είχε αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε στις εμπορικές συναλλαγές στη χώρα μας.
Ολες αυτές οι δραστηριότητες χρειάζονται έναν προγραμματισμό τόσο στο κομμάτι των εμπορικών συναλλαγών όσο και στον τομέα της ανταλλαγής εμπειριών, τεχνογνωσίας, ιδεών, αλλά και της ανάπτυξης κοινών διασυνοριακών επιχειρηματικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών»

Πρόεδρος ΕΒΕ Πάφου
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης είπε μεταξύ άλλων ότι «το 2014 έδειξε ότι ήταν η πρώτη χρόνια που αυτή η αδελφοποίηση μπήκε σε μια ορθολογιστική φάση. Φέτος καθώς και τα επόμενα χρόνια αναμένουμε θετικά αποτελέσματα ενώ με οργάνωση και σωστό προγραμματισμό τα Επιμελητήρια μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό σ’ αυτή την προσπάθεια».

Ομιλία Γ. Μαργαρώνη
DSCF1950«Οφείλουμε, είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, να διατηρήσουμε το δίκτυο μας ενεργό και πιο αποτελεσματικό ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου ΣΕΣ 2014-2020. Ανοίγονται μπροστά μας δρόμοι για την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων , τον τουρισμό και το εμπόριο μας. Στην δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει η οικονομία και οι επιχειρήσεις μας οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία και τις γνώσεις που έχουμε για το καλό των τοπικών οικονομιών μας. Το δίκτυο μπορεί και πρέπει να αναπτύξει δράσεις ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών και των επιχειρήσεων ανταλλάσσοντας εμπειρίες , γνώσεις και καλές πρακτικές. Ο πολιτισμός , η ιστορία , η νησιωτικότητα-παράκτια θέση μας συνδεδεμένα με τον τουρισμό ,τον πρωτογενή τομέα και τις υπηρεσίες μας ενώνουν και πρέπει να προβληθούν στις περιοχές μας αντίστοιχα.
Η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ανεβαίνουν καθημερινά τα νέα και οι δράσεις μας για αλληλοενημέρωση, τόνισε ο κ. Μαργαρώνης θα ήταν μια αρχή για να ανταλλάζουμε ιδέες ,σκέψεις και πρακτικές.
Επίσης η σύνδεση επιχειρηματιών μελών μας μεταξύ τους για σύναψη εμπορικών σχέσεων είναι ένα σημαντικό πεδίο που πρέπει να αναπτυχθεί άμεσα και μπορεί να δώσει πολύ καλά αποτελέσματα.
Πιστεύω, συνέχισε, ότι η προσπάθεια μας θα έχει καλά αποτελέσματα σε συνεργασία με την Περιφερειακή και την Τοπική μας αυτοδιοίκηση.
Μπροστά μας έχουμε την επόμενη περίοδο, προκλήσεις τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτούμε ως επικεφαλής της επιχειρηματικότητας βρίσκοντας τις οδούς που θα μας βοηθήσουν και θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις μας ,τις τοπικές οικονομίες και τις κοινωνίες μας.
Άλλωστε αυτή η κοινή μας προσπάθεια έχει αποδώσει τα μέγιστα στην αύξηση του τουρισμού με +10-15% ανά έτος και στην αύξηση των εξαγωγών (2014 +2,5% ) και +245% την τριετία.
Έχουμε δημιουργήσει στο Επιμελητήριο Χανώιν,είπε ο πρόεδρος του φορέα καταλήγοντας, Τμήμα DSCF1955Εξαγωγών, Τμήμα ΓΕΥΜμΕ, Τμήμα Νομικό, Τμήμα Μελετών-Ερευνών, Τμήμα Συνταξιοδοτικών/Ασφαλιστικών Θεμάτων, Τμήμα Τύπου – Επικοινωνίας, Τμήμα φοροτεχνικών.
Ως Περιφερειακή Ενότητα Χανίων μέσω της Αναπτυξιακής Κρήτης (ΕΒΕ Κρήτης), τόνισε κλείνοντας ο κ. Μαργαρώνης, έχουμε για τα Χανιά πολύ μεγάλη απορρόφηση στα προγράμματα ΕΣΠΑ και στα ΠΕΠ Κρήτης με ποσοστό 30%.»

ΟΜΙΛΙΕΣ
Ακολούθησαν οι ομιλίες του Β’ Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Απόστολου Τσομπανάκη, του προέδρου του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ Αριστοτέλη Καρβέλα και του επιχειρηματικού συμβούλου του Δικτύου, Βασίλη Σιωμάδη.

Ο κ. Καρβέλας
DSCF1958Ο πρόεδρος του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ Αριστείδης Καρβέλας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεθοδολογία προσέγγισης νέων αγορών, στη γνώση των ειδικών χαρακτηριστικών της αγοράς και στη συνεργασία με φερέγγυους ,δραστήριους διανομείς που διακινούν επιτυχώς γνωστά προϊόντα. Επίσης μίλησε, για το υπό σύσταση τουριστικό τμήμα εξαγωγών στο ΕΒΕΧ σύμφωνα με το μοντέλο της Αχαΐας, και φωτογράφισε το διεθνή ανταγωνισμό κάνοντας αναφορά και στις ευκαιρίες που ανοίγονται με τα κενά των αγορών.
«Αυτό που χρειάζεται, είπε ο κ. Καρβέλας είναι η σωστή διαχείριση των προϊόντων στις διεθνείς αγορές, όπως οι ποιοτικές και στοχευμένες παρουσιάσεις στις διάφορες εκθέσεις. Αν διορθωθεί αυτό το ζήτημα οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων θα έχουν μία συνεχή ανοδική πορεία».

Ο κ. Τσομπανάκης
Στις εξαγωγές αναφέρθηκε ο Β’ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Απόστολος Τσομπανάκης – επισημαίνοντας στα βήματα που πρέπει να γίνουν για τις επιτυχείς εξαγωγές λέγοντας χαρακτηριστικά: LINK.

Ο κ. Γρηγορούδης
Στα θέματα καινοτομίας αναφέρθηκε ο καθηγητής και επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας ΚαινοτομίαςDSCF1961 και Επιχειρηματικότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γρηγορούδης. Αναλυτικά είπε: LINK

Ακολούθησε η ομιλία του μέλους του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης M.Sc. Μαρίας Φράγκου ενώ για θέματα τουρισμού μίλησαν ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Χρήστος Μυλωνάκης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Δημήτρης Μιχελογιάννης.
Η συνεδρίαση έκλεισε με την έγκριση πρακτικών της προηγούμενης συνεδρίασης αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του δικτύου καθώς και με τις προτάσεις μετεξέλιξης του.

Συμμετοχές
DSCF1959Στη συνεδρίαση εκ μέρους του Δικτύου συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης με τον Α’ αντιπρόεδρο του φορέα Χρήστο Μυλωνάκη, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κερκύρας Δημήτρης Καλούδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, από το Επιμελητήριο Πάφου, ο πρόεδρος Ανδρέας Δημητριάδης, ο αντιπρόεδρος Ηλίας Μυριάνθους και ο Γενικός Διευθυντής Κενδέας Ζαμπυρίνης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Γιαμάς, το μέλος του ΔΣ του ίδιου Επιμελητηρίου Αγγελική Κωνσταντινίδη και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Αλέκος Διαμαντάρας, με τους συμβούλους του φορέα Κώστα Μπουλοβίνη και Χριστόφορo Παπαβασιλείου.