ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσιάστηκε στο ΕΒΕΧ το πρόγραμμα για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Μέσω των εφαρμογών του προγράμματος “SME e-compass” ενισχύεται η ασφάλεια των συναλλαγών που γίνονται για αγορές μέσω διαδικτύου, ενώ αξιοποιούνται τεχνολογίες και μέθοδοι προς όφελος μικρών και μεσαίων e-shops.

Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στην ημερίδα παρουσίασης του ερευνητικού προγράμματος “SME e-compass” που υλοποιούν τα Επιμελητήρια Χανίων και Κορινθίας σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Fraunhofer.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 8 Φεβρουαρίου στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΧ, αναλύθηκαν οι στόχοι του προγράμματος για το ηλεκτρονικό εμπόριο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει δύο βασικούς άξονες:
• την ανάπτυξη εφαρμογών που θα υποστηρίζουν τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου και τουρισμού που παρέχονται μέσω διαδικτύου ενισχύοντας και διασφαλίζοντας την ασφάλειά τους
• την αξιοποίηση τεχνολογιών και μεθόδων όπως η εξόρυξη γνώσεων από δεδομένα προς όφελος των e-shops.

 

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Βασίλης Νανόπουλος, «το ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζει ετήσια ανάπτυξη που φθάνει το 35% και έχει πολλές προοπτικές αφού αποτελεί έναν τομέα αιχμής το τελευταίο διάστημα για τις επιχειρήσεις. Το SME e-compass θα είναι διαθέσιμο στην αγορά στο τέλος του 2015 και είναι εξειδικευμένο και ασφαλές για τους επιχειρηματίες-μέλη των Επιμελητηρίων».

 Από την μεριά του, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «η δυναμική του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι δεν αφορά μόνο ταξιδιωτικές υπηρεσίες αλλά εξαπλώνεται σε ένα σημαντικό εύρος διαφορετικών προϊόντων».

Αναλυτικά, ο κ. Μαργαρώνης είπε:

«Στη σημερινή ημερίδα, στόχος μας είναι να καλύψουμε στο μέγιστο εφικτό, βαθμό, το θέμα, δίνοντας απαντήσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα ερωτήματα υπάρχουν εκ μέρους των επιχειρηματιών και νομίζω πως, από τις θεματικές που θα αναλύσουν οι ομιλητές , αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί.

Η δυναμική του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πλέον κάτι παραπάνω από εμφανής. Το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατεγράφη στην Ελλάδα κύκλος εργασιών ύψους € 3,2 δις με ρυθμούς ανάπτυξης 25% συγκριτικά με το 2012. Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2014, τα οποία όμως δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, δείχνουν επίσης περαιτέρω αύξηση, ενώ η προοπτική της ελληνικής αγοράς και εξαιτίας του γεγονότος ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε αρκετά μακριά από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, δείχνει, ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί τα επόμενα χρόνια να φθάσει τα € 6 δις.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν αφορά μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, αλλά δείχνει να εξαπλώνεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρος διαφορετικών προϊόντων με σημαντικό ποσοστό να καταλαμβάνουν πλέον και η ένδυση-υπόδηση. Η προοπτική των ελληνικών ψηφιακών επιχειρήσεων καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι μόνο το 60-65% των on-line αγορών κατευθύνεται σε ελληνικές ιστοσελίδες.

Επίσης σημαντικό είναι να κατανοήσουμε και το πόσο κομβικό μπορεί να γίνει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα για την επιχείρησή μας και σε επίπεδο μάρκετινγκ. Το 40% των αγορών σε φυσικά καταστήματα από on-line αγοραστές πραγματοποιείται, αφού πρώτα γίνει σοβαρή έρευνα και σύγκριση τιμών στο Διαδίκτυο, επομένως είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό εργαλείο διαφήμισης και ισχυροποίησης του εταιρικού μας προφίλ.

Όπως κάθε τι καινούριο για μια επιχείρηση, έτσι και με το ηλεκτρονικό εμπόριο χρειαζόμαστε πολύ καλή πληροφόρηση και έμπειρους και αξιόπιστους συνεργάτες, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό και να αποφύγουμε σημαντικούς κινδύνους.

Βασικό μέλημα του ΕΒΕΧ είναι να ανοίγει στα μέλη του νέους ορίζοντες με στόχο τη βιωσιμότητα και βελτίωσή τους. Θα συνεχίσουμε στην πορεία της συνεχούς επιμόρφωσης και κατάρτισης, την οποία έχουμε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια με την ελπίδα ότι γινόμαστε αρωγοί στη ανάπτυξη του Νομού μας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ.