ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε εκδήλωση στο ΕΒΕΧ | Γ.Γ. Υπ. Δικαιοσύνης: «Εφικτή η δημιουργία κέντρου κατάρτισης διαμεσολαβητών στην Κρήτη»

Με τη συμμετοχή του Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης Νίκου Κανελόπουλου του Ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Λάμπρου Κοτσίρη και διακεκριμένων νομικών, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 31 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΧ η διημερίδα για τον θεσμό της διαμεσολάβησης.
Στην διημερίδα που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος και το Επιμελητήριο Χανίων, μίλησαν μεταξύ άλλων, η Δικηγόρος Ιωάννα Αναστασοπούλου, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, ο Δημήτρης Θεοχάρης, Δικηγόρος – Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής, Διαπιστευμένος εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών και η Κατερίνα Κωτσάκη, τ. Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών.

Κατά την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης έγινε μία συνοπτική παρουσίαση τουDSCF1781 νομοθετικού πλαισίου που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα όσον αφορά τον θεσμό της διαμεσολάβησης, αναλύθηκαν οι γενικές αρχές του θεσμού και η διαδικασία της διαμεσολήβησης, ως εναλλακτικού τρόπου επίλυσης των διαφορών, ενώ ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις δεξιότητες του διαμεσολαβητή και στο ρόλο του δικηγόρου ως νομικού παραστάτη. Τονίστηκε ιδιαίτερα ο σημαντικός ρόλος της διαδικασίας ο οποίος θα συμβάλλει στην πιο άμεση και πιο οικονομική επίλυση της διαφοράς. Μέσω της διαμεσολάβησης τα δύο μέρη θα μπορούν με τη βοήθεια ενός τρίτου αμερόληπτου μέρους, του διαμεσολαβητή, να επιλύουν τις διαφορές τους με τρόπο γρήγορο και καταλήγοντας σε συμφωνία την οποία τα ίδια τα μέρη θα ορίσουν και θα συνταχθεί από τους δικηγόρους τους.
DSCF1782Κατά την δεύτερη ημέρα έγινε αναφορά στην εκτελεστότητα του συμφωνητικού επίλυσης της διαφοράς με διαμεσολάβηση, ενώ δόθηκαν παραδείγματα πρακτικής εφαρμογής κι έγινε προσωμοίωση διαμεσολάβησης με συμμετοχή του ακροατηρίου. Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε: «ότι θεωρεί αναγκαία την προώθηση του θεσμού και την στήριξή του τόσο από την Πολιτεία όσο και από τον δικηγορικό κόσμο, ενώ επεσήμανε την στήριξή του για την δημιουργία κέντρου κατάρτισης διαμεσολαβητών στην Κρήτη με τη συνεργασία των 4 δικηγ. Συλλόγων και των Επιμελητηρίων του νησιού».