ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με την παρουσία Πρέσβεων και εμπορικών ακολούθων της ομάδας «Βισεγκραντ» | Εξετάστηκαν στο ΕΒΕΧ οι δυνατότητες ενίσχυσης των εμπορικών συναλλαγών και ενδυνάμωσης του τουρισμού.

«Οι αγορές της Σλοβακίας της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας αποτελούν μια δυναμική αγορά με μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης και ενδιαφέρον για τα προϊόντα της Κρήτης, ενώ ταυτόχρονα το τουριστικό ρεύμα των προαναφερομένων χωρών προς την Κρήτη παρουσιάζει αυξητικό ποσοστό».
Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια εκδήλωσης προώθησης των Κρητικών προϊόντων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 9 Οκτωβρίου στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητηρίου Χανίων με την συμμετοχή των πρέσβεων και των εμπορικών ακολούθων της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Τσέχικης Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Ελλάδα.
Οι τέσσερις αυτές χώρες που ο πληθυσμός τους αγγίζει τα 68 εκατ, αποτελούν την ομάδα “Visegrad” που DSCF1720στοχεύει μεταξύ άλλων, στην προώθηση της οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα στην ενίσχυση των εμπορικών συνεργασιών και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
Όπως δήλωσαν ο Πρέσβης της Σλοβακίας Peter Michalko και η πρέσβειρα της Ουγγαρίας Eszter Saudorfi, “Tα Κρητικά προϊόντα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στην Ευρώπη, το τουριστικό ρεύμα προς την Κρήτη έχει αυξηθεί σημαντικά ενώ μέσα από τις Β2Β συναντήσεις με Χανιώτες επιχειρηματίες που διοργανώνει το ΕΒΕΧ, δίνεται η ευκαιρία να εξετάσουμε τι μπορούμε να εισάγουμε από την Κρήτη και τι να εξάγουμε εμείς σ’ αυτήν”.

DSCF1732Ο κ. Michalko, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της χώρας του να αυξηθούν οι Έλληνες τουρίστες που επιλέγουν τη Σλοβακία για το χειμερινό τουρισμό, ενώ η κ. Sandorfi επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός των Ούγγρων τουριστών.
Ο εμπορικός σύμβουλος της Πολωνικής Πρεσβείας Miroslaw Gojdz τόνισε ότι στην Κρήτη έρχονται Πολωνοί τουρίστες και μένουν ευχαριστημένοι, ενώ αναφορικά με τα προϊόντα της Κρήτης τόνισε ότι οι Πολωνοί εισάγουν ελαιόλαδο και κρασί αλλά δείχνουν ενδιαφέρον να εξάγουν και προϊόντα που δεν παράγονται στην Ελλάδα.
DSCF1733Ο αναπληρωτής Πρέσβης της Τσέχικης Δημοκρατίας Milos Kuceva μιλώντας για τις δυνατότητες εξαγωγής Κρητικών προϊόντων προς την Τσεχία είπε ότι στην αγορά της χώρας του υπάρχει περιθώριο για εισαγωγή ποιοτικών προϊόντων της Κρήτης ενώ αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Τσεχίας για εξαγωγές στην Ελλάδα νέων βιομηχανικών προϊόντων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΧ
«Είναι κάποιες αγορές που υστερούμε, αλλά επειδή είναι αναπτυσσόμενες υπάρχουν μεγάλεςDSCF1716 δυνατότητες για να αναπτυχθούν εμπορικοί δεσμοί», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΧ Χήστος Μυλωνάκης και πρόσθεσε: «Για να αναπτυχθούν όμως αυτοί οι δεσμοί απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ανοίξουμε τους δρόμους, δηλαδή να αναπτύξουμε αεροπορικές γραμμές μεταξύ των χωρών αυτών – και ειδικά της Σλοβακίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας».
Το Επιμελητήριο Χανίων που είχε και τη διοργάνωση της εκδήλωσης εκπροσώπησε ο Α’ Αντιπρόεδρος του Χρήστος Μυλωνάκης, ενώ τους ομιλητές συντόνισε ο επίτιμος Πρόξενος της Σλοβακίας στη Κρήτη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΧ, Σταύρος Πατεράκης.
Την εκδήλωση τίμησαν ακόμα με την παρουσία τους, οι επίτιμοι πρόξενοι στη Κρήτη, Κώστας Κωνσταντινίδης Ουγγαρίας και Τσεχίας Μαρία Νυσταζάκη.
Μετά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν Β2Β συναντήσεις, σε αίθουσες του ΕΒΕΧ, επιχειρηματιών των Χανίων με τους εμπορικούς συμβούλους των χωρών της ομάδας «Visegrad”.