ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΒΕΧ oι υποψήφιοι Δήμαρχοι Χανίων απάντησαν στις ερωτήσεις επιχειρηματιών και επαγγελματοβιοτεχνών

Χωροταξικό, ανάπτυξη τουρισμού, παραεμπόριο, έλλειψη χώρων στάθμευσης μεταξύ των ερωτημάτων που τέθηκαν στους έξι υποψηφίους Δημάρχους Χανίων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση Επιμελητηρίου και ΟΕΒΕΝΧ και συμμετείχαν σε εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας 5 Μαΐου στο ΕΒΕΧ.
Τάσος Βάμβουκας, Αρης Παπαδογιάννης, Νίκος Παπαντωνάκης, Σεραφείμ Ρίζος, Γιάννης Σαρρής και Μανώλης Σκουλάκης απάντησαν σε ερωτήσεις που κατέθεσαν στο ΕΒΕΧ και την ΟΕΒΕΝΧ επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι και άλλοι Πρόεδροι Συλλόγων μελών του Επιμελητηρίου.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ
Στην εισαγωγική ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης ανέφερε μεταξύDSCF1627 άλλων: «Υποδεχόμαστε έξι εκλεκτούς συνδημότες που διεκδικούν την ψήφο μας. Θέλουμε να γίνει μια σοβαρή εποικοδομητική συζήτηση με όρους και θεματολογία, αφού εκπροσωπούμε ως Ε.Β.Ε. 16.000 επιχειρήσεις το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων ως Ν.Π.Δ.Δ και σύμβουλος του κράτους.
Η πολύ καλή για πρώτη φορά συνεργασία και των 4 Επιμελητηρίων της Κρήτης όπως και η άριστη συνεργασία των Τοπικών Επιμελητηρίων ΕΒΕ, Τεχνικού και Οικονομικού μας δίνει την δυνατότητα να είμαστε σύμβουλοι και συνεργάτες των Δήμων για την επιβίωση και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας μας.
Τα θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες στα Χανιά μας τόνισε ο κ. Μαργαρώνης είναι πολλά στους κλάδους του εμπορίου, της μεταποίησης, των υπηρεσιών, του τουρισμού και της προώθησης προϊόντων πρωτογενούς τομέα.
Για το 2013 στα Χανιά είχαμε αύξηση εξαγωγών 50% και του τουρισμού 20%, όμως οι επιχειρήσεις βιώνουν τον 6Ο χρόνο οικονομικής κρίσης και όπως γνωρίζετε η ταμειακή ρευστότητα έχει υποχωρήσει στο ναδίρ ενώ οι περισσότερες ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις τους για να συνεχίσουν να μένουν ανοιχτές. Όμως, νέες επιχειρήσεις συνεχίζουν να ανοίγουν – νέοι άνθρωποι επιχειρούν – συνήθως χωρίς τραπεζική στήριξη και μόνο από Ευρωπαϊκά Προγράμματα ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακό νόμο και ΟΑΕΔ. Το ΕΒΕ μέσω της Αναπτυξιακής διαχειρίζεται όλα τα προγράμματα ΕΦΕΠΑΕ και στην νέα προγραμματική περίοδο οι φορείς πρέπει να συνεργαστούμε για να καταθέσουμε προτάσεις.
Ήδη συστήθηκε σχήμα ΟΑΚ- ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ – ΕΒΕ – ΤΕΙ – Πανεπιστήμιο – Περιφέρεια για διαχείριση προγραμμάτων και εύρεσης χρηματοδότησης για start up, καινοτόμες ιδέες κλπ. Θα θέλαμε επεσήμανε ο κ. Μαργαρώνης, από κοινού με το Δήμο Χανίων και προτείνουμε ως ΕΒΕ την οργάνωση ενός Αναπτυξιακού Συνεδρίου τον Οκτώβριο με την συμμετοχή όλων, για τα Χανιά που θέλουμε τα επόμενα 10 χρόνια.
DSCF1629Να συνεργαστούμε σε πολλά επίπεδα, όχι όμως μόνο με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή αλλά με όλους εσάς χωρίς να λειτουργείτε πολιτικά δηλαδή στείρα αντιπολιτευτικά, απέναντι σε προσπάθειες και δράσεις ανάπτυξης. Επίσης βλέπουμε την ανάπτυξη να ξεκινάει από τις τοπικές οικονομίες από την βάση και όχι από τα Υπουργεία και τους αριθμούς. Η ανάπτυξη θα προέλθει από τις βιοτεχνίες μας οι οποίες ως «τελευταίοι ήρωες» παράγουν ελληνικά προϊόντα. Η στήριξη πρωτογενούς τομέα, με τυποποίηση, πιστοποιήσεις, εξαγωγές, σύνδεση με τουρισμό, η ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου και θεματικού τουρισμού, η στήριξη και ανάπτυξη των low cost εταιρειών, η δημιουργία νέου ΕΠΙΧΕΙΠΑ, το άνοιγμα φακέλου ΒΙΠΕ και στήριξη του παλιού ΒΙΟΠΑ, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά όχι οι ΒΑΠΕ, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και των μνημείων μας, η αναβάθμιση περιοχών και της επιχειρήματικότητας όπως η πεζοδρόμηση της παλιάς πόλης με σεβασμό στους κατοίκους, η συντήρηση του ιστορικού μνημείου της Δημοτικής Αγοράς είναι μερικά από τα θέματα που μπορούμε από κοινού ΕΒΕ και Δήμος να υλοποιήσουμε.
Θα πρότεινα υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ, να υπάρξει Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Γραφείο ή ΚΕΠ Επενδύσεων Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας με στελέχη από το Πολυτεχνείο μας και το ΕΒΕ το οποίο θα παραχωρήσει και το χώρο για την από κοινού δημιουργία. Το εμπόριο μας οι Χανιώτικες επιχειρήσεις χρειάζονται τη στήριξη του Δήμου μας και όλων των συμπολιτών μας. Οι επαγγελματίες μας ζητάνε να τηρούνται οι πιστοποιήσεις τους και να προστατεύονται από το παραεμπόριο.
Οι νόμιμες επιχειρήσεις και το στεγασμένο εμπόριο πληρώνουν πολλούς φόρους έως 62% και σε αυτό θέλουμε το σεβασμό και την αλληλεγγύη σας. Αυτή που δείχνουμε και εμείς ως επιχειρήσεις ή ιδιώτες καθημερινά σε όλες τις κοινωνικές δομές συσσίτια, ιατρεία, παντοπωλεία, φτωχούς και άπορους συμπολίτες μας.
Είμαι σίγουρος, κατέληξε ο κ. Μαργαρώνης ότι όλοι μας ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις και δράσεις μας έχουμε την ίδια θέληση και πάθος για ένα Δήμο ο οποίος θα είναι αναπτυξιακός, συγχρόνως λιγότερο γραφειοκρατικός, φιλικός στο πολίτη, κοντά στο συνάνθρωπο που έχει ανάγκη και αυτό πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να το πετύχουμε όλοι μαζί και να μην χάσουμε άλλες ευκαιρίες μέσα από την εσωστρέφεια μας. Το ΕΒΕ είναι εδώ για να συνεργαστεί με όλους για το καλύτερο μέλλον των Χανίων μας.