Σύσκεψη και Β2Β συναντήσεις στο ΕΒΕΧ με την Γερμανική αντιπροσωπεία του Καλβ
Γερμανική αντιπροσωπεία από την Περιφέρεια του Καλβ βρίσκεται από την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στα Χανιά στο πλαίσιο της ΕλληνοΓερμανικής συνέλευσης με σκοπό την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο Περιφερειών και την συζήτηση θεμάτων όπως τουρισμός, μεταφορές, εμπόριο και εκπαίδευση.
Την αντιπροσωπεία αποτελούν οι Χελμουτ Ρίγκερ – Περιφερειάρχης Καλβ, Νορμπερτ Βαιζερ – Γενικός Διευθυντής Καλβ, Ανδρέας Κνορλε – Διευθυντής Τομέα Διοίκησης Καλβ, Σοφία Σούμαν – Διεθνείς Σχέσεις, Σάντρα Σναιντερ – Διευθύντρια Marketing tourism – Αερολιμένα Στουτγάρδης, Λοτερ Μπιμπριχ – Εκπρόσωπος Εταιρείας Expa Frucht GmgH και Πηνελόπη Σακελλαρίου από την ΕλληνοΓερμανική συνεργασία.
«Τοπική οικονομία και ανάπτυξη» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Επιμελητήριο Χανίων με την συμμετοχή των μελών της Γερμανικής αντιπροσωπείας και των Απόστολου Βουλγαράκη – Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Λευτέρη Αμπαδιωτάκη – Αντιδημάρχου Χανίων, Μαρίας Κοκκινάκη – Δημοτικής Συμβούλου – υπεύθυνης τουρισμού του Δήμου Χανίων, Ιωάννη Στρογγυλού – Προέδρου ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Κρήτης, Παντελή Πετζετάκη – Προέδρου Οικονομικού Επιμελητηρίου, Τμήμα Δυτ. Κρήτης και άλλων τοπικών φορέων.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης αναφέρθηκε στο Τουριστικό προϊόν των Χανίων, στην ανάδειξη και την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στο Κρητικό διατροφικό πρότυπο και στον προσανατολισμό για την διαμόρφωση ενός μοντέλου ανάπτυξης για το νησί βασισμένο στην έρευνα στη γνώση, στη καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες.
Παράλληλα ο κ. Μαργαρώνης ζήτησε από τα μέλη της αντιπροσωπείας την δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ επαγγελματιών και βιοτεχνών των δύο περιφερειών, ανακοίνωσε την πρόθεσή του για διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής για την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων και χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη αεροπορικής σύνδεσης των Χανίων με την Στουτγάρδη.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μαργαρώνης είπε:
Τουρισμός
«Η Κρήτη, διαθέτει ένα αξιοσημείωτο τουριστικό προϊόν, με πλούσιο φυσικό περιβάλλον (θάλασσα, ορεινούς όγκους, κλπ) και σημαντικά μνημεία πολιτισμού.
Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουμε προκειμένου να επιτύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση νέων μορφών τουρισμού όπως Αγροτοτουρισμός – Τουρισμός υπαίθρου. Το τουριστικό προϊόν μας δηλαδή να απευθύνεται σε πιο ενήμερους, πιο εκλεκτικούς, πιο απαιτητικούς τουρίστες και μάλιστα για 12 μήνες το χρόνο.
Αυτό προϋποθέτει τη σταδιακή αλλά σύντομη, κατά το δυνατόν, μετάβαση από τον μαζικό, παραθεριστικό τουρισμό της παραλίας, (ο οποίος πάντως θα συνεχίσει να είναι ένα από τα βασικά μας προϊόντα), στον θεματικό – εναλλακτικό τουρισμό. Οι ειδικές μορφές τουρισμού, ιδιαίτερα οι ήπιες μορφές μπορούν να συμβάλουν, σε μεγάλο βαθμό, στη σύνθεση και προσφορά μιας συνολικής εμπειρίας στον φιλοξενούμενο επισκέπτη.
Για τον σκοπό αυτό, η Κρήτη διαθέτει πλούσιους τουριστικούς πόρους: Φυσικό περιβάλλον, πολιτιστικό απόθεμα, πλούσια παραγωγή τοπικών προϊόντων, το Κρητικό διατροφικό πρότυπο, ποιοτικές μονάδες φιλοξενίας και καλές υπηρεσίες από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Παρουσιάζει όμως σημαντικό έλλειμμα σε γενικές υποδομές προσβασιμότητας στους τουριστικούς τόπους αλλά και διακίνησης των προϊόντων της (οδικά δίκτυα, αεροδρόμια, λιμάνια, κ.λπ.).
«Ναυαρχίδα»
H Κρήτη συνέχισε, αποτελεί τη ναυαρχίδα του τουρισμού της Ελλάδας. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η τουριστική ανάπτυξη και η προστασία και ανάδειξη, του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής, αποτελούν στόχους που όχι μόνο δεν αποκλείονται αμοιβαίως αλλά αντιθέτως, δρουν συμπληρωματικά και αλληλοενισχύονται.
Το Κρητικό διατροφικό πρότυπο που απολαμβάνει παγκόσμιας αναγνώρισης, είναι ένας πολύτιμος τουριστικός πόρος που, δυστυχώς, παραμένει σχετικά ανεκμετάλλευτος. Είναι γνωστό ότι μεταξύ των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κορυφαίο ρόλο έχει ο γαστρονομικός τουρισμός.
Πράγματι τόνισε, η γεύση αποτελεί πολύτιμο στοιχείο του πολιτισμού μιας χώρας ή μιας περιοχής. Ιδιαίτερα, η παραδοσιακή κουζίνα, και η οινική παράδοση, ως μείζον συνθετικό της τουριστικής προσφοράς, μπορεί να είναι σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μπορεί να συμβάλει στην απορρόφηση και προβολή των προϊόντων της κρητικής παραγωγής. Στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται: Τα προϊόντα ελιάς (ελαιόλαδο, ελιές, πολτός ελιάς, κ.λπ.), κρητικές ποικιλίες κρασιών και τσικουδιά, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα (ποικιλίες τυριών, ανθόγαλο, γιαούρτι, κ.λπ.), παξιμάδια και άλλα αρτοσκευάσματα (καλιτσούνια, μυζηθρόπιτες, χορτόπιτες, μουστοκούλουρα κ.λπ), μέλι, αρωματικά φυτά, κ.ο.κ.).
Σ’ αυτή την προσπάθεια, ο πολιτισμός της γεύσης και του οίνου, μαζί με τις άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μπορεί να έχει πρωταρχικό ρόλο. Το Κρητικό διατροφικό πρότυπο, η Κρητική κουζίνα, σε αρμονική σύνδεση με τον Κρητικό αμπελώνα, αποτελούν πολύτιμους αν και παραμελημένους τουριστικούς πόρους.
«Σταυροδρόμι»
Οι κρουαζιέρες υπογράμμισε ο κ. Μαργαρώνης, είναι ένα θέμα που απασχολεί το σύνολο των νησιωτικών Δήμων και πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συνεργασίας όλων των αρμοδίων φορέων, συλλόγων και επιχειρηματιών του κλάδου. Είναι διαπιστωμένο ότι η κρουαζιέρα είναι από μόνη της ένα μεγάλο κεφάλαιο και δίκαια θεωρείται το μέλλον για τις επόμενες δεκαετίες, αφού το είδος αυτού του τουρισμού δεν απευθύνεται μόνο σε μια επαγγελματική τάξη, αλλά στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου και κατ’ επέκταση στην ίδια τη ζωή του νησιού.
Η Κρήτη έχει το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα να αποτελεί γεωγραφικό σταυροδρόμι στη Μεσόγειο. Αποτελεί σταυροδρόμι πληροφοριών, καθώς βρίσκεται απέναντι από μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές δυνάμεις του κόσμου, το Ισραήλ και απέναντι από την Κύπρο, η οποία είναι πολύ πιο μπροστά από την Ελλάδα συνολικά στην καινοτομία και στις δραστηριότητές της.
«Κόμβος του μέλλοντος»
Πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της γεωγραφικής θέσης, παράλληλα με τις τοπικές δυνατότητες και τη σωστή Περιφερειακή διοίκηση και να συνταχθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης με αξιοποίηση των τοπικών συμμαχιών και των γεωγραφικών δυνατοτήτων.
Η Κρήτη πρέπει να προσανατολιστεί προς τη διαμόρφωση ενός μοντέλου ανάπτυξης, βασισμένου στην έρευνα, στην γνώση, στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες, το οποίο να έχει το χαρακτήρα ολοκληρωμένων συστημάτων παραγωγής και συναφών δραστηριοτήτων.
Η Κρήτη πρέπει να γίνει κόμβος του μέλλοντος της περιοχής, με μια στρατηγική ως ξεχωριστό αναπτυξιακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η Περιφέρεια της Κρήτης είπε, μπορεί να αναδειχτεί σε πρότυπο ανάπτυξης, εφόσον διαμορφώσει ένα κατάλληλο βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο. Στην επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να συμβάλει και η πρόταση για το συνδυασμό δυο στρατηγικών περιφερειακής ανάπτυξης της Κρήτης.
Η πρώτη είναι η παραδοσιακή αναπτυξιακή στρατηγική που στηρίζεται στην αξιοποίηση των τοπικών κλασικών συντελεστών παραγωγής και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Κρήτη στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και του πολιτισμού.
Η δεύτερη στρατηγική κατέληξε ο κ. Μαργαρώνης είναι η νέα στρατηγική δυναμικής ανάπτυξης που στηρίζεται στη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία, στη δημιουργία νέων δυναμικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, με την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού δυναμικού του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ηρακλείου, ΟΑΚ, του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων και άλλων επιστημονικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων.
Τέλος να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης της Γερμανικής αντιπροσωπείας και με σκοπό την προώθηση των τοπικών νωπών αγροτικών προϊόντων μας Χανιώτες εξαγωγείς πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης στο ΕΒΕΧ Β2Β συναντήσεις με τον εκπρόσωπο της Γερμανικής Εταιρείας Expa Frucht GmbH.