ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Σύγχρονο και αυτάρκες το Επιμελητήριο στο τέλος του 2014» | Συνέντευξη τύπου του Προέδρου του ΕΒΕΧ

Το ΕΒΕΧ είναι κοντά στις επιχειρήσεις μέλη του με νέες υπηρεσίες. Προετοιμάζουμε το Επιμελητήριο μας για να εισέλθει στη νέα εποχή προσφέροντας μεγάλο πακέτο υπηρεσιών σε ανταποδοτική χρέωση.
Στο τέλος του 2014 το νέο, σύγχρονο, αυτάρκες Επιμελητήριο θα είναι έτοιμο για τα μέλη του σχεδιάζοντας το μέλλον της Χανιώτικης οικονομίας και κοινωνίας.
Αυτό επεσήμανε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης κατά την διάρκεια παρουσίασης των πεπραγμένων του φορέα το 2013 στα Χανιώτικα ΜΜΕ και κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΧ.
Ο κ. Μαργαρώνης παρουσία των μελών της Διοικητικής Επιτροπής κ.κ. Στριλιγκά και Τραχαλάκη αναφέρθηκε συνοπτικά στον απολογισμό του 2013 επισημαίνοντας επιγραμματικά μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το 2013 ήταν μία ακόμα δύσκολη οικονομική χρονιά για τις επιχειρήσεις. Οι μισές περίπου από αυτές δυσκολεύονται να συμπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, ενώ ο νέος φορολογικός νόμος επιβάλλει νέα μέτρα τα οποία ανεβάζουν τον δείκτη φορολόγησης κάθε νόμιμης επιχείρησης στο 60%…
Το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να μην χρηματοδοτεί τις ΜΜΕ αυστηροποιώντας τα κριτήρια.
Το κράτος δυστυχώς, συνεχίζει να είναι γραφειοκρατικό και αντιαναπτυξιακό. Η πολυνομία συνεχίζει να αποτελεί τροχοπέδη βιωσιμότητας και ανάπτυξης. Στην πιο δύσκολη εποχή για τα Επιμελητήρια και την βιωσιμότητά τους λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης, είχαμε να δουλέψουμε σ’ ένα περιβάλλον μείωσης 20% των εσόδων.
Για το 2014 αναμένουμε μείωση των πόρων μας κατά 50% σε σχέση με το 2010. Γι’ αυτό το λόγο προχωρήσαμε και σε άλλη μείωση εξόδων, χωρίς μείωση μισθών με παράλληλη αύξηση κατά δύο των εργαζομένων. Δύο πτυχιούχοι του Πολυτεχνείου Κρήτης επάνδρωσαν τα τμήματα ΓΕΥΜΜΕ και ΓΕΜΗ. Επίσης αυξήσαμε τα έσοδα από τρίτες πηγές, εκτός δηλαδή των συνδρομών από τα μέλη μας. Τα κυριότερα ζητήματα που διεκπεραιώσαμε το 2013 ήταν :
Τουρισμός
– Συνεργασία με άλλους φορείς και δήμους με αποτέλεσμα την αύξηση του τουρισμού κατά + 20%.
– Πραγματοποίηση ερευνών – μελετών για τον τουρισμό γενικές αλλά και εξειδικευμένες ανά δήμους.
– Στήριξη στον τουρισμό υπαίθρου – Αγροτουρισμό και συμβολή μας στην έλκυση νέων ειδών τουρισμού όπως γαμήλιος κ.α.
– Στήριξη των low – cost εταιρειών με δημιουργία βάσης της RYANAIR με στόχο την ενδυνάμωση του εσωτερικού τουρισμού που μας είχε λείψει λόγω της κρίσης και της δαπανηρής μετάβασης στο νησί.
Εμπόριο – Υπηρεσίες
– Στήριξη όλων των Εμπορικών Συλλόγων έξι (6) στο νομό με δράση από έρευνες – μελέτες και προώθηση των παγίων προβλημάτων.
– Επιδοτούμενα προγράμματα στους συλλόγους που αφορούσαν επιμόρφωση εργαζομένων και επιχειρηματιών.
– Πολλές δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων Ενετικού Λιμανιού – Εστίασης – Παλιάς πόλης – Δημοτικής Αγοράς κ.α.
– Στήριξη της τοπικής αγοράς με διανομή διαφημιστικού υλικού στη TV, το ραδιόφωνο και τις Χανιώτικες εφημερίδες.
Μεταποίηση – Βιοτεχνία
– Στήριξη για την συνέχιση επιβίωσης των ΒΙΟΠΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων.
– «Μάχη» μαζί με το ΤΕΕ και άλλους φορείς για την συνέχιση λειτουργίας των βιοτεχνικών μονάδων του κάμπου της Αγυιάς.
– Ολοκλήρωση του φάκελου του νέου ΕΠΙΧΕΙΠΑ που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό συμβούλιο προχώρησε για ΚΥΑ ενώ έχουν βρεθεί και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την εκκίνηση δημιουργίας του.
– Βοήθεια από την πρώτη στιγμή στις πυρόπληκτες βιομηχανίες της περιοχής Βαμβακόπουλου.
ΓΕΝΙΚΑ
– Διεκπεραίωση ενός μεγάλου όγκου δουλειάς στο ΓΕΜΗ με αυτοαπογραφή 2.260 επιχειρήσεων Α.Ε.-Ε.Π.Ε.-Ο.Ε.
– Συμμετείχαμε είπε ο κ. Μαργαρώνης σε 1 Διεθνή Έκθεση (ANUGA) και σε 5 εκτός Ελλάδας ενώ στηρίξαμε και τον «Αγροτικό Αύγουστο». Επίσης οργανώσαμε 5 επιχειρηματικές αποστολές από το εξωτερικό.
Το αποτέλεσμα ήταν αύξηση των εξαγωγών +50%.
– Πραγματοποιήσαμε 30 επιμορφωτικά σεμινάρια και άλλες 50 εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς.
– Ολοκληρώσαμε 2 Ευρωπαϊκά προγράμματα και ξεκινήσαμε 3 νέα ενώ δημιουργήσαμε ειδικό τμήμα εξεύρεσης προγραμμάτων.
– Δημιουργήσαμε ειδικό τμήμα ερευνών – μελετών το οποίο ήδη έχει πραγματοποιήσει πέντε έρευνες
– Ξεκινήσαμε συνεργασία με ΤΕΙ Κρήτης, Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο, ΜΑΙΧ και ΟΑΚ δουλεύοντας μαζί για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Καταλήγοντας ο κ. Μαργαρώνης είπε ότι λόγω στενότητας των πόρων του το ΕΒΕ αναστέλλει κατόπιν απόφασης Δ.Σ. όλες τις χρηματοδοτήσεις – επιχορηγήσεις προς τρίτους.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013