ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΧ | Επιστολή στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας

Με επιστολή του στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης αναφέρεται στις καταστροφικές συνέπειες από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

 

« Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Το 2007, και μετά από πολλές προσπάθειες υπήρξε νομοθετική τροποποίηση των αρμοδιοτήτων με συνέπεια οι Δημοτικοί αστυνομικοί να μπορούν να κατάσχουν και να καταστρέφουν άμεσα προϊόντα παραεμπορίου. Αυτό επέφερε ένα τεράστιο πλήγμα στην παραοικονομία η οποία σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠ.ΑΝ. υπολογιζόταν γύρω στα 12 ΔΙΣ/ ετησίως. Οι πόλεις μας άλλαξαν όψη, η Κρήτη ” νοικοκυρεύτηκε ”, οι έμποροι ένιωσαν δικαιωμένοι απέναντι στην μάχη του παραεμπορίου η οποία ήταν καθημερινή και ασταμάτητη.

Για πρώτη φορά οργανώθηκαν μεικτά κλιμάκια ελέγχου τα οποία έφεραν ηρεμία στην αγορά, προστασία του Έλληνα και αλλοδαπού τουρίστα με ασφάλεια του προορισμού του και έσοδα στο κράτος. Επίσης για πρώτη φορά μπήκαν κανόνες στις λαϊκές αγορές και γενικότερα στο στάσιμο – πλανόδιο εμπόριο. Οι υπηρεσίες βέβαια των δημοτικών αστυνομικών δεν σταμάτησαν στο παραεμπόριο, αλλά επεκτάθηκαν και στο σοβαρό πρόβλημα της κυκλοφοριακής ρύθμισης, στον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης, στη γρήγορη και αποτελεσματική κυκλοφορία των τουριστών της κρουαζιέρας, στην ρύθμιση θεμάτων καλής γειτονίας επιχ/σεων, ακόμα και στο info tourist πρόσφατα.

Η έλλειψη της δημοτικής αστυνομίας στα Χανιά εδώ και μια εβδομάδα είναι κάτι παραπάνω από αισθητή. Για όσα αγωνιστήκαμε ως φορείς με τις δημοτικές αρχές τα τελευταία επτά χρόνια διαλύθηκαν μονομιάς… Παραεμπόριο παντού, κυκλοφοριακό χάος…

Η λύση να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες της Δημοτικής στην ΕΛ.ΑΣ. είναι λανθασμένη διότι αφενός δεν θα αποδίδουν τα αναμενόμενα και αφετέρου η ΕΛ.ΑΣ. πάσχει ως γνωστόν από σοβαρή έλλειψη προσωπικού και δεν είναι δυνατόν να μπορέσει να αναλάβει και αυτές τις αρμοδιότητες. Όλες οι Ευρωπαϊκές πόλεις διαθέτουν Δημοτική Αστυνομία η οποία είναι επιφορτισμένη με την καθημερινότητα και τα αποτελέσματα της είναι πολύ σημαντικά.

Σας καλούμε να καταψηφίσετε την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και παράλληλα να βοηθήσετε στην ενίσχυση του ρόλου της, ειδικά μεσούσης της τουριστικής περιόδου.

Η κατάργηση της είναι καταστροφική και τα αποτελέσματα θα φανούν άμεσα. Οι αγώνες μας, για ισότητα στην αγορά, πάταξη παραεμπορίου, και διαφύλαξης της ασφάλειας του προορισμού μας ως τουριστικός, πάνε στο “καλάθι των αχρήστων” όταν σ’ αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία το Ελληνικό κράτος ψάχνει πηγές εσόδων και ανάπτυξη μέσω του τουρισμού και του νόμιμου εμπορίου – υπηρεσιών. »