ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε συνάντηση στο Επιμελητήριο ανακοινώσεις Υφυπουργού Ανάπτυξης για την λειτουργία των επιχειρήσεων στο Κάμπο της Αγυιάς

Την δρομολόγηση νομοθετικής ρύθμισης για τις επιχειρήσεις που έχουν αδειοδοτηθεί νόμιμα στον κάμπο της Αγυιάς προωθεί η κυβέρνηση μετά από ενέργειες του Υφυπουργού Ανάπτυξης Μανούσου Βολουδάκη. Η ρύθμιση που τροποποίησε το Υπουργείο Γεωργίας αναμένεται να εκδοθεί σύντομα ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων που εδρεύουν σε εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως «γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας».

Σε συνάντηση του κ. Βολουδάκη με τους Προέδρους, του Επιμελητηρίου κ. Μαργαρώνη και του παραρτήματοας Δυτ. Κρήτης του ΤΕΕ κ. Στρογγυλού, μελών των Δ.Σ. των δύο φορέων, τη νομική σύμβουλο της Αντιπεριφέρειας κ. Φουρναράκη και άλλους εμπλεκόμενους με το θέμα φορείς, ο υφυπουργός ανακοίνωσε τις ενέργειες που έκανε τις τελευταίες ημέρες για το θέμα με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προκειμένου να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των Χανιώτικων φορέων.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού, ο χαρακτηρισμός της γης υψηλής παραγωγικότητας έχει δημιουργήσει καταστάσεις στις περιοχές των Χανίων, γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα.
«Η νομοθετική ρύθμιση που δρομολογεί η κυβέρνηση είπε χαρακτηριστικά θα επιτρέψει σε επιχειρήσεις που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν νόμιμα να συνεχίσουν την λειτουργία τους και να μην αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν να λειτουργούν. Αυτή η ρύθμιση θα γίνει με σεβασμό κι στις ανάγκες της αγροτικής γης αλλά και για να διασφαλιστούν οι ανάγκες λειτουργίας και ανάπτυξης των επιχειρήσεων ώστε να διατηρηθούν και οι θέσεις εργασίας σ’ αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο».

Η ρύθμιση
Σύμφωνα με τη ρύθμιση που δρομολογείται, DSCF1199αντικαθίστανται οι διατάξεις της παραγράφου 6 περιπτ. (α) του εδαφίου 1, του άρθρου 56 του ν. 2637/1998, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με την παράγραφο 37 του άρθρου 24 του ν. 2945/2001 και τροποποιήθηκαν με την παρ. 7 του άρθρου 9 του ν. 38/51/2010 (Α’ 85) και τίθενται ως εξής: «Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του οικείου Νομού ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. και τη λειτουργία των υφιστάμενων δραστηριοτήτων των κατηγοριών χαμηλής και μέσης όχλησης, των οποίων οι αδειοδοτήσεις ευρίσκονται σε ισχύ και για τις οποίες δραστηριότητες θα χορηγούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι απαιτούμενες σύμφωνα με το νόμο ανανεώσεις έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και ανανεώσεις των αδειών λειτουργίας τους».
Το Επιμελητήριο Χανίων
«Στόχος του ΕΒΕΧ είπε ο Πρόεδρος του κ. Μαργαρώνης παραμένει η στήριξη των βιοτεχνιών και των επιχειρήσεων καθώς, περισσότερες από 68 επιχειρήσεις, με πεντακόσιους εργαζομένους, αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω του νομικού πλαισίου το οποίο είναι ασαφές και μπερδεμένο. «Θέση του Επιμελητηρίου Χανίων είναι πως τα συναρμόδια Υπουργεία πρέπει να κοιτάξουν εκ νέου το νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις τις θέσεις εργασίας και την επιβίωσή τους στην τοπική κοινωνία», τόνισε.
Ο κ. Μαργαρώνης σημείωσε πως «από τη στιγμή που δεν έχουμε συγκεκριμένο χωροταξικό, πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί μία λύση, να υπάρξει μία επαναδιατύπωση του νομικού πλαισίου, έτσι ώστε τη δύσκολη αυτή περίοδο να μπορέσουν να επιβιώσουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι».