«Να αναδειχθεί ο ιδιωτικός τομέας και η Μμε επιχείρηση σε βασικό κόμβο της οικονομικής ανάκαμψης»
«Η ανάπτυξη έχει δύο προϋποθέσεις, την απομάκρυνση της χώρας από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας και την ανάδειξη του ιδιωτικού τομέα και της Μμε επιχείρησης σε βασικό κόμβο της οικονομικής ανάκαμψης. Το ελληνικό εμπόριο έχει την εμπειρία και την αποφασιστικότητα να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση».
Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας» που συνδιοργάνωσαν το Οικονομικό Επιμελητήριο (τμήμα Δυτικής Κρήτης) με το Επιμελητήριο Χανίων το βράδυ της Παρασκευής 5 Απριλίου στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΧ.
Οι δύο άλλοι εκλεκτοί ομιλητές της εκδήλωσης, ο κ. Γιώργος Σταθάκης Βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών ALPH BANK Μιχάλης Μασουράκης, προσεγγίζοντας διαφορετικά το θέμα, ο μεν κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη πλήρη αποτυχία του μνημονίου υποστηρίζοντας ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής δεν οδηγεί πουθενά ενώ ο κ. Μαστοράκης δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στην τροχιά του μνημονίου.
Χαιρετισμούς στην εσπερίδα απεύθυναν τόσο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Μαργαρώνης όσο και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παντελής Πετσετάκης.
Ο κ. Κορκίδης
«Η τελευταία τριετία είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ έχει σηματοδοτήσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Η κρίση που βιώνει η ελληνική οικονομία είναι πρωτοφανής και αγγίζει όλες τις πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Δυστυχώς, οι πολιτικές των μνημονίων και η χωρίς προηγούμενο ύφεση που έχει καταβάλει την ελληνική αγορά, μας έχουν φέρει όλους μπροστά σε έναν πραγματικό Γολγοθά για την επιβίωση των επιχειρήσεων μας. Ιδίως για την ελληνική περιφέρεια, η κρίση δημιούργησε μια ασφυκτική κατάσταση και κατέστησε απαραίτητη την επαναδιαπραγμάτευση του αναπτυξιακού μοντέλου κάθε περιοχής. Η Κρήτη είναι ένα καλό παράδειγμα περιφέρειας η οποία εν πολλοίς συμπυκνώνει όλες τις βαριές μεταβλητές της ελληνικής οικονομίας: εμπόριο, ναυτιλία, τουρισμό, αγροτική παραγωγή.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας για το επόμενο διάστημα. Η φετινή χρονιά συνέχισε, ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για τις εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του λιανεμπορίου, καθώς ο Δείκτης Όγκου στον κλάδο – ο οποίος στην ουσία αποτυπώνει τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων σε σταθερές τιμές – διαμορφώθηκε στις 66,3 μονάδες (γενικός δείκτης) όντας μειωμένος κατά 16,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό (Ιανουάριος 2012) και κατά 20,1% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2012.
Αυτό σημαίνει ότι το στοίχημα της ανάπτυξης πρέπει να κερδηθεί πάση θυσία για την ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη είναι σύνθετη έννοια και δεν σημαίνει απλά αύξηση και μεγέθυνση, αλλά κυρίως δημιουργία εισοδήματος, θέσεων εργασίας, προστιθέμενης αξίας και κέρδους. Η επιστροφή σε ένα παραγωγικό και έξυπνο μοντέλο ανάπτυξης θα γίνει βήμα – βήμα και σε ένα πραγματικό επιχειρηματικό περιβάλλον ίσων ευκαιριών όπου θα νιώθουμε όλοι ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες και επιχειρηματίες. Η Μμε επιχείρηση πρέπει να αναδειχθεί σε κρίσιμο κόμβο της διαδικασίας.
Αναφερόμενος στις ενέργειες που έχουν ανάγκη σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επεσήμανε τρεις: Την στήριξη την προστασία και τον εκσυγχρονισμό.
«Για να γίνουν όμως αποτελεσματικά είπε καταλήγοντας, πρέπει να γίνουν άμεσα και με ειδικό χειρισμό».
Ο κ. Μαργαρώνης
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μαργαρώνης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Η πολυνομία, η σύγχυση, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη χωροταξικού, ο σχεδιασμός προγραμμάτων χωρίς την συμμετοχή της βάσης, η μείωση διευκολύνσεων ρύθμισης χρεών των επιχειρήσεων, η παντελής έλλειψη χρηματοδότησης και εν τέλει, η έλλειψη ενός γενικότερου σχεδίου ανάκαμψης της παραγωγικής βάσης, πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα παραγωγής είναι συσσωρευμένα, ζητήματα που κάνουν το μίγμα της Ελληνικής οικονομίας εκρηκτικό. Στο ΕΒΕ έχουμε αποφασίσει εδώ και ένα χρόνο ότι οφείλουμε να προχωρήσουμε μαζί με όλους τους τοπικούς φορείς για να καταφέρουμε να στηρίξουμε και να αναπτύξουμε την Χανιώτικη οικονομία.
Έχουμε ρίξει όλη μας την δύναμη για να επιτύχουμε σ’ αυτό τον σκοπό, δηλαδή να αναπτύξουμε τον τουρισμό, να αυξήσουμε τις εξαγωγές, να στηρίξουμε τα τοπικά προϊόντα, τις τοπικές επιχειρήσεις και τις Χανιώτικες βιοτεχνίες.
Και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κατέληξε λέγοντας: «Ολη η πολιτική ηγεσία οφείλει να καταθέσει προτάσεις που θα κάνουν το κράτος σύγχρονο, απλό, γρήγορο, δίκαιο και αποτελεσματικό. Να γίνουν μεταρρυθμίσεις, να παταχθεί η γραφειοκρατία και η πολυνομία. Στέλνουμε την καθημερινή κραυγή αγωνίας των ΜΜΕ «ότι δεν αντέχουμε άλλο…».